Boczkopedia

Zupy na boczku

Boczek to doskonały sposób na wzbogacenie smaku zupy oraz zwiększenie jej sytości. Boczek można traktować, jako uniwersalną przyprawę, która wydobędzie i podkreśli smak gotowej zupy, a przy okazji udekoruje talerz. Dzięki różnorodnym produktom firmy Kaminiarz możesz za każdym razem podawać je  w inny sposób.

Zupa szczawiowa na boczku

Lekka i jednocześnie kwaskowa zupa, która ponownie wraca na polskie stoły. Jeszcze do niedawna liście szczawiu były traktowane jako chwast. Dzięki odkrywaniu na nowo babcinych przepisów, te pełne witamin i związków prozdrowotnych liście wracają do łask. Przygotowana z nich zupa jest orzeźwiająca, a dodatek podsmażonych kawałków boczku nadaje całości wyrazistego smaku i delikatnej słodyczy.

zupa szczawiowa 3

Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem i kawałkami boczku

Zupa ziemniaczana na boczku

Prosta, łatwa i tania zupa również może być wyjątkowa. Boczek to doskonały sposób na nudę w kuchni. Pozwala z prostych przepisów wyciągnąć maksimum smaku. Tak samo jest w przypadku ziemniaków, niezależnie czy przygotowujesz krem czy zalewajkę. Wywar ugotowany na bazie boczku zapewni wyjątkowy i intensywny smak gotowej zupy. Pełnoletni amatorzy zup mogą wypróbować również wersję z dodatkiem piwa. Można w nim skarmelizować zarówno ziemniaki jak i kawałki boczku tuż przed dodaniem ich do wywaru. Innym równie ciekawym pomysłem będzie połączenie kremu z batatów i boczku.

zupa-ziemniaczana-krem-z-boczkiem

Spróbuj zupy ziemniaczanej z chipsami z boczku

Zupa dyniowa na boczku

Intensywnie pomarańczowa i rozgrzewająca, idealna na chłodne wieczory. W innym wariancie można ją przygotować na słodko z dodatkiem rzymskich pomidorów. Niezależnie od wybranej wersji zupy doskonałym jej uzupełnieniem będą prażone nasiona oraz pieczone lub smażone chipsy z cienkich plastrów boczku. Delikatnie skarmelizowane i słone chipsy podkreślą naturalnie słodki smak dyni, a w rozgrzewającej wersji pozwolą uzyskać balans między słodkim a ostrym smakiem.

Zupa pomidorowa na boczku

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez tej zupy. Kremowa, intensywnie pomidorowa zyska na wyjątkowości dzięki chrupiącym grzankom i boczkowym chipsom. W takim wydaniu pokocha ją każdy. Nawet niewielki dodatek tłuszczu podkreśla smak pomidorów i zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe.

Boczek a inne warzywa

Boczek jest również świetnym kompanem warzyw kapustnych, korzeniowych oraz strączków. Stwarza to wiele możliwości połączeń smakowych. Krem z zielonego groszku, zupa brokułowa, krem z brukselki czy krem z kalafiora lub pasternaku. Smakowitym pomysłem będzie kolorystyczne połączenie składników, np. zupa z białych (kalafior, pietruszka, seler) czy zielonych warzyw (cukinia i por). Dodatek boczku w dowolnej postaci wydobędzie głębszy smak i podkreśli aromat zupy.

zupa3

Wypróbuj przepis na zupę krem z białych warzyw z bekonem

Tradycyjne polskie zupy na boczku

Któż nie zna i nie jadł żurku, kapuśniaku, jarzynowej czy barszczu czerwonego lub białego. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis gwarantujący sukces za każdym razem. Nawet tak dobrze znane zupy można wzbogacić i urozmaicić. Można zacząć od przygotowania wywaru na ładnym kawałku boczku, co wzmocni jego smak i aromat. Do gotowej zupy można dodać boczkowe chipsy, podsmażone kawałki lub plastry boczku. Dodatkowy chrupiący składnik zupy znacznie podniesie jej smakowitość.

Jeden niewielki składnik potrafi odmienić smak całego dania.  Nie inaczej jest w przypadku zup. Dodatek boczku sprawia, że zupa jest bardziej pożywna i smakowita. Odpowiednio dobrana ilość boczku nie przytłoczy dania, ale wydobędzie z niego to, co najlepsze i najsmaczniejsze. To także idealne rozwiązanie, by namówić na zupę osoby, które nie przepadają za smakiem szczawiu, szpinaku czy innych warzyw. Boczek w zupie to także idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsnego akcentu.

Smacznego!

Boczek Wędzony Plastry

zobacz