Deser:
Przepisy z boczkiem
Pasta z ciecierzycy, czyli inaczej hummus, nie jest daniem na myśl o którym ślinka…cieknie. Przynajmniej u nas 😊. Sami rozumiecie. Odkładaliśmy ten temat, aż w końcu podjęliśmy wyzwanie! Wyszła znakomita!
Uniwersalność bakłażana gotujący znają doskonale. Bakłażan daje szerokie pole do kulinarnych wyczynów, może być pieczony, smażony lub grillowany. Uniwersalność bakłażana przypomina…uniwersalność boczku! Dlatego wiedzieliśmy, że ich połączenia musi wyjść doskonale.
Boczek zaskakująco dobrze komponuje się z owocami. Podejrzewaliśmy więc, że śliwkowy chutney i pieczony boczek będzie strzałem w 10-tkę. I nie zawiedliśmy się! Przełożone chlebem tostowym okazały się pyszną przekąską, idealną na pierwsze lub drugie śniadanie i kolację. Po sos chutney z pewnością będziemy częściej sięgali!
Podpłomyk to historyczny rodzaj pieczywa, wypiekanego ongiś na rozgrzanych kamieniach, który… nie traci na popularności. Te nieco spartańskie płaskie chlebki, zwane ponoć również jako „wychopieniek”, świetnie odnajdują się w dzisiejszych kryzysowych sytuacjach, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego! A robi się je prosto i szybko!
Tatar z awokado i wędzonego boczku to pomysł na wytrawną przekąskę lub przystawkę do głównego dania, która świetnie zaostrzy apetyt. Przepis na tatar powinien wypróbować jednak każdy. To może być hit karnawałowych imprez lub proszonych obiadków. Warto błysnąć w towarzystwie, w nowym, 2022 roku!
Zupa krem z pietruszki z boczkiem? Czy to może się udać?. Znowu mogliśmy się przekonać o niezwykłych uniwersalnych właściwościach boczku, który także z pietruchą świetnie się dogaduje. Pieczone, chrupiące plastry boczku idealnie komponują się z jej korzennym, nieco gorzkim smakiem. Zupa wyszła pyszna i syta.
Jedna z najbardziej „polskich” zup. Rozgrzewająca i sycąca. Połączenie kwaskowości ogórków i aromatu wędzonego boczku, czyni z niej zupę obłędną w smaku. A najlepsza jest na wywarze z boczku wędzonego, nie inaczej! Czyż można oczekiwać jeszcze więcej szczęścia? Tak, podawać ją udekorowaną chipsem z bekonu!
Słodki, niewinny i nieśmiały groszek oraz zdecydowany i pewny siebie boczek pieczony. Przepis na krem z zielonego groszku z czipsem boczku pieczonego to przepis na jeszcze więcej przyjemności. Sami spróbujcie a… poprosicie o drugiego czipsa, a potem kolejnego.
Cukinie bierzemy na tapetę często, bo i zdrowa i lekkostrawna. Grzech nie korzystać z jej dobrodziejstw. Była i pizza, i leczo, i placki, i z ryżem i na grillu, i w piekarniku. Przyszedł czas na ... krem z cukinii.
Szakszuka brzmi egzotycznie? Oswoisz ją z pomocą wędzonego boczku, dzięki któremu jajka gotowane w podsmażanych pomidorach – czyli właśnie szakszuka – nabiorą wyjątkowego aromatu.
Boczek zaskakująco dobrze komponuje się z owocami. Podejrzewaliśmy więc, że śliwkowy chutney i pieczony boczek będzie strzałem w 10-tkę. I nie zawiedliśmy się! Przełożone chlebem tostowym okazały się pyszną przekąską, idealną na pierwsze lub drugie śniadanie i kolację. Po sos chutney z pewnością będziemy częściej sięgali!
Pasta z ciecierzycy, czyli inaczej hummus, nie jest daniem na myśl o którym ślinka…cieknie. Przynajmniej u nas 😊. Sami rozumiecie. Odkładaliśmy ten temat, aż w końcu podjęliśmy wyzwanie! Wyszła znakomita!
Klasyczna jajecznica na boczku wędzonym to must have weekendowych śniadań! Ba, znamy takich, którzy jedzą ją codziennie! To także danie, które każdy z nas ma w swoim repertuarze i każdy ma na nie swój sekretny sposób. Moim sposobem jest właśnie pyszny wędzony boczek!
Śniadania białkowo-tłuszczowe to żywieniowy trend, którego z oczywistych względów nie możemy na Lubię na boczku zignorować ! 🙂 Dlatego nadrabiamy przepisem na awokado zapiekane w boczku i z jajkiem! Takie śniadanie to naturalne źródło czystej i zdrowej energii. A dodatkowo, dzięki awokado, pomoże w obniżaniu poziomu złego cholesterolu!
Tradycyjne angielskie śniadanie to talerz pełen energetycznych smakołyków. Składa się najczęściej z jajecznicy lub jajek sadzonych, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów lub grzybów, tostów z masłem, kawy lub herbaty. Taki posiłek jest kaloryczny, sycący i daje energię do działania na długo!
Sobotnie śniadanie to idealny początek weekendu! Nie musimy się śpieszyć do pracy, mamy więcej czasu na kuchenne eksperymenty i siadamy do niego wyspani. Z pewnością więcej nam się chce i warto to wykorzystać, by przygotować śniadanie idealne, które może być zapowiedzią, a nawet wręcz determinantą idealnego weekendu!
Pełnowartościowe śniadanie może być i szybkie przygotowaniu, i przepięknie wyglądać. Tym przepisem chciałbym przy okazji obalić mit, że na wykwintne jedzenie trzeba się wybrać do dobrej restauracji, lub przynajmniej poświęcić znaczą część wolnego dnia na jego przygotowanie.
Chleb wypiekany w domu to rzadki gość, ale gdy się już pojawia wszyscy domownicy go uwielbiają. Ciepły, kruchy i aromatyczny, wypełniający swoim aromatem cały dom. Jak uczynić go jeszcze bardziej wyjątkowym? Wystarczyć dodać chrupiący boczek i odrobinę ziół prowansalskich. Zapachnie Francją, słońcem, rodziną, przyjaciółmi, po prostu… pięknem życia!
Sylwester, karnawał, czy zwykła domówka, tam potrzeba przygotowania „zagrychy”! Idealnym składnikiem do szybkiego przygotowania oryginalnych przekąsek jest boczek. Sławny jest boczek z suszonymi śliwkami, ale boczek jest tak uniwersalny, że świetnie komponuje się z wieloma produktami. Zwłaszcza, jeśli jest to boczek dojrzewający.
Ananas to owoc, który dobrze komponuje się z innymi produktami, w tym z mięsnymi. To dlatego tak często wykorzystywany jest jako baza do przekąsek. A czy ananas lubi się z boczkiem? Otóż… wyjątkowo! Zwłaszcza jeśli jest to boczek długo dojrzewający! Przepis na ananasa w boczku w sam raz na Sylwestra!
Owoce morza i boczek? Czemu nie! Krewetki mają zagorzałych fanów, ale jest rzesza osób, dla których ich delikatne mięso jest za mało wyraziste, wręcz bez smaku. Wystarczy krewetki otulić plastrami wędzonego boczku, a w trakcie pieczenia przejdą one jego tłuszczem i aromatem. Uzyskamy smak, który zachwyci każdego.
Tatar z awokado i wędzonego boczku to pomysł na wytrawną przekąskę lub przystawkę do głównego dania, która świetnie zaostrzy apetyt. Przepis na tatar powinien wypróbować jednak każdy. To może być hit karnawałowych imprez lub proszonych obiadków. Warto błysnąć w towarzystwie, w nowym, 2022 roku!
Tradycyjne wielkanocne śniadanie składa się z jajek w różnej postaci, wśród których najpopularniejsze są jajka faszerowane. Przepisów na jajka faszerowane jest co prawda wiele, ale my dodajemy od siebie jeszcze jeden, z wykorzystaniem boczku wędzonego! Wypróbujcie, a przekonacie się, że będzie to jeden ze smaczniejszych pomysłów na to danie!
Pasta jajeczna to znakomity pomysł na wielkanocne śniadanie. Prosta w przygotowaniu, a smakuje wybornie! Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.
Boczek, pomidory, kasza kuskus, czyli istne smakowe niebo i piekło. Delikatny smak pomidorów i kaszy kuskus wraz z wyrazistym boczkiem stworzą niepowtarzalną, pyszną przekąskę. Dodatkowym atutem jest subtelny, smakowity wygląd: intensywnie czerwone, wydrążone pomidory z nadzieniem z kaszy kuskus i boczku, z chmurką ze startego żółtego sera.
Maj coraz bliżej, więc myślami coraz częściej uciekamy ku upragnionym, wolnym chwilom, które spędzimy na grillowaniu w gronie najbliższych. Wyjątkowa okazja wymaga wyjątkowego przygotowania. A, że nie samym grillem człowiek żyje, to zadbaj, by na Twoim stole pojawiły się także zachwycające przekąski.
Grillowany boczek z cukinią i bakłażanem zaskoczy każdego! Co się dzieje z cukinią i bakłażanem, gdy przejdą aromatem boczku? Coś, coś niezwykłego! Niebo w ... 🙂
Cukinie bierzemy na tapetę często, bo i zdrowa i lekkostrawna. Grzech nie korzystać z jej dobrodziejstw. Była i pizza, i leczo, i placki, i z ryżem i na grillu, i w piekarniku. Przyszedł czas na ... krem z cukinii.
Słodki, niewinny i nieśmiały groszek oraz zdecydowany i pewny siebie boczek pieczony. Przepis na krem z zielonego groszku z czipsem boczku pieczonego to przepis na jeszcze więcej przyjemności. Sami spróbujcie a… poprosicie o drugiego czipsa, a potem kolejnego.
Jedna z najbardziej „polskich” zup. Rozgrzewająca i sycąca. Połączenie kwaskowości ogórków i aromatu wędzonego boczku, czyni z niej zupę obłędną w smaku. A najlepsza jest na wywarze z boczku wędzonego, nie inaczej! Czyż można oczekiwać jeszcze więcej szczęścia? Tak, podawać ją udekorowaną chipsem z bekonu!
Zupa krem z pietruszki z boczkiem? Czy to może się udać?. Znowu mogliśmy się przekonać o niezwykłych uniwersalnych właściwościach boczku, który także z pietruchą świetnie się dogaduje. Pieczone, chrupiące plastry boczku idealnie komponują się z jej korzennym, nieco gorzkim smakiem. Zupa wyszła pyszna i syta.
Uniwersalność bakłażana gotujący znają doskonale. Bakłażan daje szerokie pole do kulinarnych wyczynów, może być pieczony, smażony lub grillowany. Uniwersalność bakłażana przypomina…uniwersalność boczku! Dlatego wiedzieliśmy, że ich połączenia musi wyjść doskonale.
Dobry makaron, świeży szpinak i smakowity boczek to świetne trio, które wzbogacone kilkoma dodatkami tworzą niebanalne danie. W prostocie siła! Dlatego właśnie potrawy z niewielkiej ilości składników to esencja wielu najsmaczniejszych kuchni świata. Ich główną tajemnicą są dobrej jakości produkty i serce wkładane w przygotowanie.
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Tak samo jak zastąpienie tradycyjnej słoniny wędzonym boczkiem.
Szaszłyki to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Cieszą oko i kubki smakowe. Idealne szaszłyki są kolorowe, soczyste i dobrze wypieczone. Każdy kęs powinien być niespodzianką, ponieważ sąsiadujące ze sobą kawałki mięsa, warzyw i owoców w trakcie grillowania tworzą unikalne kompozycje aromatów i smaków.
Lazanię świetnie znamy i chętnie zaadaptowaliśmy ją do polskich warunków. Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Równie smaczna, a jednocześnie niepowtarzalna może się stać, gdy standardowe dodatki zastąpimy boczkiem i mozzarellą.
Jedzenie typu fast-food to pokusa, której nie potrafimy sobie odmówić. Jeśli fastfood nie jest podstawą diety, a okazjonalną przyjemnością, to wyrzuty sumienia są niepotrzebne. Życie musi mieć bowiem smak! Pamiętajmy też, że prawdziwy fast-food bez boczku nie istnieje! Jak zrobić domowy fast food? To proste!
Podpłomyk to historyczny rodzaj pieczywa, wypiekanego ongiś na rozgrzanych kamieniach, który… nie traci na popularności. Te nieco spartańskie płaskie chlebki, zwane ponoć również jako „wychopieniek”, świetnie odnajdują się w dzisiejszych kryzysowych sytuacjach, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego! A robi się je prosto i szybko!
Tarta to danie uniwersalne. Możemy dodać do niej praktycznie wszystko. Dodatki sprawiają, że tarta może stać się zarówno daniem głównym jak i wspaniałym deserem. To Ty decydujesz jaki charakter jej nadasz. Klasyczny farsz w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem dają idealną kompozycję smakową.
Czy może być coś lepszego niż pyszny domowy burger? Tak! Pyszny domowy burger z chrupiącym boczkiem. Bekon to przecież nieodłączny składnik prawdziwego amerykańskiego burgera! Wyobraź więc sobie świeżą bułkę opieczoną w tosterze, kruchą sałatę, soczystego pomidora, duży, idealnie doprawiony, kotlet chrupiący bekon, i majonez. Ślinka cieknie?
Przepis na łatwe i szybkie meksykańskie danie? Quesadilla! Jej podstawą są placki tortilli i ser. Tu podstawy się kończą, zostawiając pole do popisu. My lubimy się popisywać więc… dodajemy boczek! Nasz „przepis na quesadillę z boczkiem” można skomentować tylko w jeden sposób… ale Meksyk!
Sałatka wcale nie musi być nudna. Ile pomysłów, tyle możliwych połączeń – wystarczy trochę wyobraźni, aby sałatka stała się nie tylko lekka i zdrowa, ale także pożywna i sycąca. Taka jest właśnie sałatka z dodatkiem boczku który nadaje jej smaku. Lekkości nadaje jej rukola, a całość podkreśla sos czosnkowy i świeży koperek.
Sałatka jarzynowa - zdrowe danie, które gości na polskich stołach podczas świąt, imprez okolicznościowych czy spotkań towarzyskich. Prosta do przygotowania, tania, z łatwo dostępnych składników - czego chcieć więcej? Zapraszam Was dzisiaj na nową, jeszcze smaczniejszą wersję tej sałatki - z chipsami z boczku dojrzewającego.
Brokuły i boczek to bardzo zgrany duet. Wystarczy dodać do niego dosłownie kilka prostych składników, by stworzyć bardzo smaczną, zdrową i atrakcyjną dla oka sałatkę. Soczysta zieleń brokułów, smakowite kąski boczku, prażone migdały i żurawina mieniąca się niczym szlachetne rubiny.
Pamiętacie bajkę o jednookim marynarzu Popeye, który nabierał nadludzkiej siły, gdy zjadał szpinak? Jak to w bajce bywa, sprawa nieco przerysowana, niemniej szpinak to kolejna bomba witaminowa od natury. Jak jeść szpinak, gdy się za nim nie przepada? W sałatce, pod warunkiem znalezienia dla niego dobrego towarzystwa!
Gofry to jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, który każdy z nas pamięta i chętnie serwuje swoim dzieciom, by… znowu mieć okazję do ich pałaszowania. Oj tak, pamięć trzeba ćwiczyć! 🙂 Gofry z bitą śmietaną, owocami, polewą, czy choćby z cukrem pudrem. A jutro dodatkowa okazja do małej przypominanki, Światowy Dzień Gofra!
Boczek pieczony w białym wytrawnym winie w towarzystwie pieczonych jabłek to idealne danie na specjalne okazje. Marynata z czosnku i świeżego tymianku sprawia, że kęs pieczonego boczku będzie niepowtarzalnym smakowym doznaniem, dodatkowo wzmocnionym przez ćwiartki winnych jabłek.
Lato to czas, kiedy chętnie korzystamy z dobrodziejstw natury. Wielość świeżych owoców sprzyja kreatywności w kuchni i zachęca do próbowania nowych, czasem niekonwencjonalnych rozwiązań. A gdyby tak świeże, soczyste czereśnie połączyć z intensywnym smakiem boczku wędzonego?
Kto potrafi odmówić puszystym, słodkim, czekoladowym muffinkom? Dodatek boczku i żurawiny dodaje muffinom wyrafinowanego i konkretnego smaku – obok takich muffinek nie sposób przejść obojętnie.
Masz ochotę na deser, którego słodki smak będzie idealnie wyważony? Spróbuj smażonych jabłek z cynamonem, cukrem, orzechami, podawanych na plastrach boczku, udekorowanych listkami mięty.
Gruszka to popularny owoc, z którego bardzo w prosty sposób można przygotować naprawdę wyrafinowany deser. Z gruszką komponuje się wiele różnych składników, nie tylko tych słodkich. Doskonałym przełamaniem soczystej, słodkiej gruszki jest wędzony boczek o intensywnym smaku.
Boczek dojrzewający z arbuzem to letnia przekąska, które cieszy pięknym, estetycznym widokiem i zestawieniem żywych kolorów. Słodki arbuz i wytrawny boczek to nieoczywiste połączenie ,które uwodzi pomysłem i wspaniale orzeźwia.
Czas karnawału to beztroski okres jedzeniowej rozpusty, czas smażonych deserów i nieoczywistych połączeń smakowych. Głodni nowych wrażeń? Co powiecie na słony, chrupiący boczek i gorzką, rozpływającą się w ustach czekoladę? Koniecznie spróbujcie!
Tarta to danie z potencjałem. Kruche ciasto, stanowiące jej podstawę, z jednej strony nie jest trudne do przygotowania, a z drugiej daje ogromne pole do popisu. Jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Dziś zapraszam na wytrawną tartę z boczkiem i bakaliami, idealną świąteczną przekąskę!
Polecane produkty