Boczkopedia

Boczek gotowany nie musi być nudny!

Boczek gotowany, czy pieczony?

Myśląc o boczku większości będzie się kojarzył z wysmażonym, złocistym boczkiem pieczonym lub chrupiącymi plastrami, w formie chipsa. Boczek można jednak podawać na wiele różnych sposobów i warto to czynić, tym bardziej, że za każdym razem smakuje wyjątkowo. Tak, tak! Pamiętajmy, że boczek to doskonała mięsna przyprawa, która zasługuje na to, by wykorzystać cały jego potencjał.

Dziś rekomendujemy Wam boczek w formie gotowanej, niezależnie od jego rodzaju. Przygotowaliśmy przepisy z wykorzystaniem boczku paski, boczku w plastrach i słupku. Przepisy na obiad, śniadanie i kolację. No to boczek w dłoń i do gotowania 😊

Boczek gotowany na obiad

Kruchy, delikatny i soczysty boczek gotowany przywoła Wam wspomnienia rodzinnych obiadów serwowanych przez babcię lub mamę. Warto podjąć więc wysiłek i… również przejść do rodzinnej legendy. Boczek Wam to ułatwi ponieważ jest tak uniwersalny, że zestawiać go można z różnymi dodatkami, a gotować z różnymi przyprawami. Dzięki żonglowaniu smakami i aromatami, bez problemu zbudujecie renomę kreatywnego kucharza. 😊

Kluczowy jest tu wybór odpowiedniego boczku. Do gotowania polecamy Wam Boczek Wędzony Paski lub Parzony Paski marki KAMINIARZ. W pierwszym wyraźnie wyczuwalny jest aromat wędzenia, więc jeśli lubicie charakterne smaki to będzie to optymalny wybór.

Boczek Paski Parzony Wędzony Kaminiarz
Boczek Paski Parzony i Wędzony marki Kaminiarz

Jak przygotować boczek?

Składniki:

Wcześniej przygotowany bulion z warzyw wstawiamy do gotowania, dodajemy do niego czosnek (kilka ząbków) i rozmaryn oraz pieprz i sól w ilości wg uznania. Następnie dodajemy do wywaru boczek i gotujemy przez ok. 50 – 60 minut do miękkości. Ugotowany boczek możemy podać z ziemniakami lub kluskami i kiszoną kapustą.

Boczek gotowany na śniadanie

Klasyczny domowy obiad z boczkiem gotowanym i ziemniakami nie wyczerpuje możliwości boczku gotowanego. Bardzo popularną formą spożywania boczku gotowanego, jest dodawanie go na zimno do kanapek. Właściwie ugotowany, a następnie wystudzony będzie świetnym, niezwykle smacznym i energetycznym dodatkiem do kanapki, którym zachwycą się nawet Wasze dzieci. Taki boczek gotowany stanowi świetną alternatywę dla szynek, polędwic i schabów.

Składniki:

Jak gotować boczek?

Bierzemy ok 1,5 -2 litry wody, dodajemy przyprawy, boczek i wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu, ustawiamy na mały ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 50-60 min. Po wyjęciu z wywaru obcieramy papierem, ostudzamy i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia mamy wspaniałą, kruchą wędlinę. Zamiast Boczku Parzonego Paski możesz użyć również boczku w plastrach.

Boczek gotowany po azjatycku, na kolację

Boczek gotowany na obiad, śniadanie, no dobrze, a co z kolacją? Mamy przepis także na lekkie danie, idealne na wczesną kolację, inspirowane kuchnią azjatycką. Choć wymaga od kucharza trochę więcej zaangażowania, poświęcenie jednak będzie wynagrodzone. Danie doskonale się prezentuje, wzbudzi zachwyt wszystkich, którzy go spróbują. Oj nudy na tym talerzu, to to nie ma!

Składniki na 2 porcje:

  • Boczek Wędzony Krojony Kostka KAMINIARZ 1 opak.
  • olej arachidowy (łyżka)
  • cukier (łyżka)
  • kawałek imbiru (1 cm)
  • anyż gwiaździsty
  • pieprz cayenne (1 łyżeczka)
  • ciemny sos sojowy (łyżeczka)
  • 1/2 kory cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego
  • cebula dymka
  • sezam (łyżeczka)
  • woda

Sposób przygotowania:

W garnku na małym płomieniu rozgrzej olej razem z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ płomień, by powstał karmel. Nie mieszaj, ale pilnuj, czy nie gotuje się zbyt mocno i nie przypala. Gdy karmel będzie miał złocisty kolor, dodaj do niego boczek, sos sojowy oraz wodę. Woda powinna całkowicie przykryć boczek. Po chwili dodaj anyż, cynamon i tarty imbir. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania zdejmij pokrywkę i dodaj pieprz cayenne. Objętość sosu powinna się lekko zredukować. Tak ugotowany boczek podawaj z ryżem, a wierzch posyp dodatkowo drobno posiekaną dymką i ziarnami sezamu.

Boczek gotowany w zaparzaczu, na obiad

I kolejne danie inspirowane kuchnią azjatycką, które przypomina doskonale znaną w polskiej kuchni gotowaną/zasmażaną młodą kapustę. Dodatek boczku sprawia, że całe danie nabiera całkiem innego charakteru. Tak gotowany boczek również nie jest nudny i oczywisty!

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała kapusta bok-choy
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka KAMINIARZ opak.
  • marchewka (1 średnia)
  • cebula (1 mała)
  • kilka ziaren ziela angielskiego (zamkniętych w silikonowym zaparzaczu do herbaty)
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka białego octu winnego
  • koperek (5 gałązek)
  • pieprz
  • sól
  • woda

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • chilli (szczypta)
  • gałka muszkatołowa (szczypta)
  • trawa cytrynowa (szczypta)
  • kmin rzymski (szczypta)

 Sposób przygotowania:

Boczek zamarynuj w sosie sojowym i przyprawach. Odstaw go na czas przygotowywania pozostałych składników dania. Kapustę umyj i poszatkuj na średniej wielkości paski. Marchew obierz i pokrój w paseczki przypominające zapałki, a cebulę w piórka. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryła dno. Kapusta i boczek będą gotowały się na parze zamiast w wodzie, dzięki czemu zachowają więcej smaku i wartości odżywczych.

Następnie umieść w zaparzaczu warzywa, boczek, koperek oraz ziele. Zaparzacz ułatwi wyciągniecie, na koniec gotowania, wszystkich ziaren za jednym zamachem, bez konieczności ich „łowienia”.

Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Po kilku minutach od rozpoczęcia gotowania dodaj ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotowa kapusta powinna być miękka, ale jeszcze delikatnie jędrna i chrupiąca. Ugotowany boczek z kapustą podaj z ryżem i kiełkami fasoli.

Gotowany boczek jest bardzo smaczny, kruchy i oferuje wiele możliwości podania. Gotowany z użyciem różnych przypraw, będzie odkrywał dla nas różne smaki i za każdym razem zachwycał. Nuda nie będzie miała dłużej wstępu do Waszej kuchni!

boczek wędzony krojony

Boczek Wędzony Krojony Kostka

zobacz