Boczkopedia

Boczek pieczony – jak dobrze przygotować?

Boczek pieczony to książę dań z boczkiem. Jak mówią młodzi, to „must have” podczas każdych świąt, czy spotkań rodzinnych. Gwarantuje dom pełen wyjątkowych aromatów, niezapomniane smaki i sytość. Ale jak dobrze przygotować boczek pieczony? Na słodko, z owocami, orzechami, czy w marynacie ziołowej? W piwie, czy w cydrze? Boczek piec ze skórą, czy bez? Jaki boczek jest najlepszy do pieczenia, parzony, czy wędzony? Jakie są najlepsze przyprawy do pieczenia boczku? Podawać go na zimno, czy ciepło? Pytań jest wiele, ale one pokazują tylko możliwości boczku, który w kuchni pozwala na wiele i wiele z siebie daje! Postaramy się z nimi zmierzyć!

Uniwersalność boczku powoduje, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Jak rzadko który element mięsny, doskonale komponuje się zarówno ze smakami słodkimi, jak i pikantnymi. Jego dodatkowe walory w postaci wyjątkowych aromatów podczas pieczenia, czy wreszcie możliwości nieszablonowego dekorowania dań powodują, że boczek coraz częściej traktowany jest jako rodzaj mięsnej przyprawy, która nie tyle służy zaspokojenie apetytu ile urozmaicaniu dań.

Ze względu na swoje właściwości energetyczne boczek ceniony jest ponadto w diecie osób aktywnych, a także w okresie jesiennym, kiedy zapotrzebowanie energetyczne organizmu w sposób naturalny się zwiększa. Jest wreszcie mile widzianym dodatkiem u osób określanych mianem sic! 🙂 „mięsożerców”, ponieważ wprowadza posmak mięsny do dań typu sałatki, makarony, czy zupy.

Lubię na...boczku KAMINIARZ!

Pularności boczku sprzyja bogactwo rynkowej oferty. Możliwość zakupu boczku nie tylko wędzonego, czy parzonego, ale również dojrzewającego i pieczonego, przy czym ten ostatni nawet w różnych stopniach wypieczenia. Wreszcie w ostatnich latach wzrosła dostępność boczku w różnych formach, np. krojonego w plastry lub w kostkę, czy słupki. Ale jaki boczek wybrać do… pieczenia? Zbliżające się święta Bożego Narodzenia, to pierwszorzędna okazja do pieczenia boczku, a tym samym by na kilka z tych pytań odpowiedzieć.

Jaki boczek do pieczenia: parzony, czy wędzony?

Jeśli mamy jednak na tapecie boczek pieczony to sprawa jest naprawdę…poważna. W tym daniu boczek jest podstawowym produktem i to on rozdaje karty! Dlatego wybór odpowiedniego boczku i najlepszej jakości to sprawa najważniejsza! Rekomendujemy Boczek Wędzony Paski marki KAMINIARZ lub Boczek Parzony Paski. O jakości i tradycji marki KAMINIARZ poczytacie tutaj (kliknij link). A czym oba wymienione boczki się różnią?

Boczek Parzony Paski, to boczek wędzony, który po uwędzeniu dodatkowo zostaje poddany parzeniu. Dzięki temu jest bardziej kruchy, a ponadto w procesie parzenia gubi intensywne nuty wędzenia i jest tym samym łagodniejszy w smaku. Ma to znaczenie, gdy lubimy wyraźnie czuć przyprawy lub inne składniki, np. owoce. Ten boczek na to pozwala, i z tego powodu Boczek Parzony Paski KAMINIARZ wydaje się być nieco bardziej uniwersalny jeśli chodzi o pieczenie boczku.

W przypadku Boczku Wędzonego Paski KAMINIARZ, tradycyjnie wędzonego dymem z drewna, nuty wędzenia są wyraźne, przechodzą przez danie i zwykle dominują nad innymi składnikami. Zwolennicy zdecydowanie intensywnych smaków będą zachwyceni. Do boczku wędzonego pasują składniki zawierające goryczkę lub kwaśne smaki , jak np. jabłka, piwo, czy cydr, ale wyjątkowo dobrze boczek wędzony komponuje się również z miodem. Jak widzicie każdy z nich ma swoje zalety, a ich wybór najczęściej podyktowany jest indywidualnymi preferencjami.

Boczek Wędzony Płat KAMINIARZ

Boczek piec ze skórą, czy bez?

Nasza rekomendacja: nie rezygnujcie ze skóry na boczku! Natnijcie delikatnie skórę boczku, natrzyjcie solą i ulubionymi przyprawami np. czosnkiem, a w nacięcia włóżcie gałązki (lub zmielone) majeranku lub jałowca. Można oczywiście wykorzystać inne przyprawy. Następnie pieczcie skórą do góry, w temperaturze 180 – 200 stopni. Skóra przejdzie aromatami przypraw, a odpowiednio długo pieczona będzie chrupiąca i przepyszna. Raz posmakujecie takiej skórki boczku i już na zawsze będziecie wiedzieli, że boczek należy piec ze skórą!

Jakie są najlepsze przyprawy do pieczenia boczku!

Tylu ilu sympatyków pieczonego boczku, tyle rekomendacji co do przypraw. Samo przyprawienie dań to swego rodzaju sztuka, która wymaga cierpliwości i prób. Więc najlepszą radą jest tu… próbować, próbować i próbować i w ten sposób dochodzić do ulubionych kompozycji smakowych.

Podstawowymi przyprawami przy pieczeniu boczku są sól, pieprz, czosnek, majeranek oraz… musztarda. Pikantniejsze smaki osiągniemy dzięki zmielonej papryczce chili, słodkie dzięki kilku łyżkom miodu, a ziołowo-korzenne dzięki majerankowi, czy owocom jałowca. Przy pieczeniu boczku polecamy zwłaszcza ten ostatni. Duża ilość garbników i terpenów w owocach jałowca korzystnie oddziaływuje na układ pokarmowy, pomagając w trawieniu. Pobudza przemianę materii i reguluje pracę jelit, zapobiegając wzdęciom. Podobne właściwości trawienne posiada kminek i rozmaryn. Warto te przyprawy uwzględnić we własnych kompozycjach.

Boczek pieczony podawać na zimo, czy ciepło?

W pieczonym boczku najlepsze jest to, że smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Boczek pieczony na zimno może stanowić szybką i energetyczną przekąskę, idealną na drugie śniadanie np. w kanapce. Da dużą dawkę energii na resztę dnia! Ta własnoręcznie wyprodukowana domowa wędlina ma coraz więcej sympatyków.

Boczek pieczony podawany na ciepło to z kolei podstawa dań głównych. Taki boczek świetnie sprawdzi się podczas świąt lub spotkań rodzinnych, kiedy chcemy podjąć gości w wyjątkowy sposób. Zapewni niezrównane aromaty w domu oraz smak i poczucie sytości na długo. Można go podawać z ziemniakami i surówką z buraczków lub kluskami na parze i zasmażaną modrą kapustą.

Boczek Parzony Paski pieczony z orzechami Kaminiarz

Jak widzicie, najlepszy boczek pieczony to efekt wielu doświadczeń, łączenia przypraw i dodatków. Nie marnujcie więc czasu, tylko próbujcie różne przepisy na pieczony boczek! Jeśli opanujecie sztukę pieczenia i doprawiania boczku, to wasza kuchnia stanie się ulubionym miejscem podróży dla członków Waszych rodzin!

 

Boczek_Paski_Wedzony_parzony

Boczek Wędzony Paski to najwyższej klasy wędzonka wieprzowa, surowa. Strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzamy według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. Wędzony tradycyjnie, dymem z drewna olchowego.

zobacz