Boczek pieczony w piekarniku, z jabłkami i w cydrze to przepis na samo-robiące się kulinarne dzieło! W sam raz na rodzinne spotkanie, kiedy chcemy, albo – co gorsza – musimy się wykazać! A dobrze wiemy, że takowe sytuacje się zdarzają 🙂
Boczek pieczony w piekarniku?
Jak zrobić w piekarniku taki boczek? W jakiej temperaturze boczek powinno się piec? Pytań jest pewnie wiele, ale uspokajamy. Przygotowanie tego dania nie nastręczy Wam trudności.
No to zaczynamy! Po pierwsze – boczek! Do tego dania możecie wykorzystać zarówno Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ, jak i Boczek Parzony Paski KAMINIARZ. Pierwszy jest intensywniejszy w smaku i ma wyraźnie wyczuwalne nuty wędzenia. Wybór powinien być podyktowany osobistymi preferencjami smaków lub… wyborem rodzaju cydru. Przy bardziej wytrawnych cydrach, korzystniejszym wyborem będzie boczek wędzony, przy słodszych boczek parzony. Wędzony boczek na pewno rekomendujemy w sytuacji, gdy zamiast cydru wybierzecie piwo. Ale prawdą jest, że ile osób, tyle opinii co do tego, który boczek będzie bardziej odpowiedni do pieczenia.
Najważniejsze, że taki boczek pieczony z piekarnika zawsze smakuje wyśmienicie, no i pod ręką zostaje … popitka! 🙂 A jego dodatkową zaletą jest także to, że można go podawać na… zimo. Staje się wtedy wyśmienitą wędliną, znakomitą alternatywą dla szynek, polędwic i schabów. Ba, znamy wręcz takich, którzy tak upieczony boczek wykorzystują tylko do spożywania go na zimno!
Boczek gotowy? Cydr mamy? To co, odpalamy piekarnik? 🙂
Jeśli wypróbowaliście ten przepis to z pewnością nabraliście ciekawości na boczek pieczony z piekarnika, ale z innymi składnikami. Jesteście ciekawi co jeszcze można zrobić w piekarniku z boczkiem? Więcej przepisów na boczek pieczony w piekarniku znajdzie tu – kliknijcie link