Boczkopedia

Boczek pieczony w piekarniku, z jabłkami i w cydrze!

Przepis na boczek pieczony w piekarniku, z jabłkami i w cydrze to przepis na samo-robiące się kulinarne dzieło! W sam raz na rodzinne spotkanie, kiedy chcemy, albo – co gorsza – musimy się wykazać! A dobrze wiemy, że takowe sytuacje się zdarzają 🙂

Boczek pieczony w piekarniku?

Jak zrobić w piekarniku taki boczek pieczony? W jakiej temperaturze boczek powinno się piec? Nic trudnego. Nasz przepis na pieczony boczek z piekarnika nie nastręczy Wam trudności.

Możecie do tego dania wykorzystać zarówno Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ, jak i Boczek Parzony Paski KAMINIARZ. Pierwszy jest intensywniejszy w smaku i ma wyraźnie wyczuwalne nuty wędzenia. Wybór powinien być podyktowany osobistymi preferencjami smaków lub… wyborem rodzaju cydru. Przy bardziej wytrawnych cydrach, korzystniejszym wyborem będzie boczek wędzony, przy słodszych boczek parzony. Wędzony boczek na pewno rekomendujemy w sytuacji, gdy zamiast cydru wybierzecie piwo. Ale prawdą jest, że ile osób, tyle opinii co do tego, który boczek będzie bardziej odpowiedni do pieczenia.

Najważniejsze, że taki boczek pieczony z piekarnika zawsze smakuje wyśmienicie, no i pod ręką zostaje … popitka! 🙂 Dodatkową zaletą pieczonego boczusia w ogóle jest to, że można go podawać na… zimo. Taki pieczony boczek pocięty na plasterki staje się wtedy wyśmienitą wędliną. Znamy wręcz takich, którzy pieczenie boczku w piekarniku wykorzystują tylko do spożywania go … na zimno!

Boczek gotowy? Cydr mamy? To co, odpalamy piekarnik? 🙂
Przepis na boczek pieczony w piekarniku, z jabłkami i w cydrze!

Jeśli wypróbowaliście ten przepis to z pewnością nabraliście ciekawości na boczek pieczony z piekarnika, ale z innymi składnikami. Jesteście ciekawi co jeszcze można zrobić w piekarniku z boczkiem? Więcej przepisów na boczek pieczony w piekarniku znajdzie tu – kliknijcie link

Wszystkiego smacznego!

Boczek Parzony Paski to najwyższej klasy wędzonka wieprzowa, surowa. Strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzamy według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. Boczek, po uwędzeniu, poddany wyparzaniu. Dłuższa obróbka termiczna wpływa na jego wysoką kruchość!

zobacz