Boczkopedia

Boczek w przepisach wielkanocnych

Wielkanoc, mimo religijnego wymiaru i duchowego przeżywania, to także niezwykle radosny czas w naszej kulturze. To przecież wspólne świętowanie oraz cudowne chwile w rodzinnym gronie. Nieodłącznym elementem tych dni są wielkanocne potrawy. Po 40-dniowym poście można w końcu pozwolić sobie na różne rarytasy, w tym także mięso i tytułowy boczek. Jak myślicie, ile wspólnego mają wielkanocne potrawy z boczkiem?

Wielkanocne śniadanie z boczkiem • Przepisy

Święcenie pokarmów to dla wielu osób oficjalne zakończenie postu. A to,  co zostało poświęcone, spożywane jest podczas uroczystego wielkanocnego śniadania. Jednym z obowiązkowych produktów, które wkładamy do wielkanocnego koszyczka jest mięso. Bardzo często, obok szynki i kiełbasy można znaleźć w nim również… boczek. Tak to nie przypadek, jest on bowiem składnikiem wielu wielkanocnych dań, o czym zaraz się przekonacie!

Wielkanocne śniadanie w kontekście boczku to przede wszystkim żurek, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Boczek doskonale nadaje się także jako dodatek do jajek, a jajka, podobnie jak żurek, to nieodłączny element wielkanocnych potraw. Boczek może być wykorzystany np. jako farsz do sałatki jajecznej. Wreszcie, świetnie smakuje ze święconym chrzanem lub tradycyjnym sosem tatarskim. To nie koniec przykładów na jego obecność podczas Świąt Wielkiej Nocy. Wbrew pozorom, w przepisach pojawia się on częściej niż myślicie!

przepis żurek wielkanocny z boczkiem
Przepis na żurek wielkanocny z boczkiem (kliknij zdjęcie)

Jajka z boczkiem

Chyba nic bardziej nie kojarzy się z Wielkanocą, jak pięknie zdobione pisanki. Oczywiście muszą się one znaleźć również na świątecznym stole. Możliwości ich podania jest wiele. A pomysły oparte na boczku są tymi… najlepszymi! 🙂 Jajka faszerowane boczkiem, pasty jajeczne, czy pasztet jajeczny z boczkiem spowodują, że wielkanocne śniadanie będzie prawdziwym kulinarnym doznaniem.

jajka faszerowane boczkiem
Przepisy Wielkanocne – Jajka faszerowane boczkiem (kliknij zdjęcie)

Wielkanocny obiad z boczkiem • Przepisy

O żurku pisaliśmy już wyżej, ale odwieczne dylematy wielkanocne to  wybór zupy: żurek, czy barszcz biały? W zależności od regionu Polski usłyszeć można różne odpowiedzi. A po okresie postu, zupa musi być przecież wyjątkowa i smakowita. Najczęstszymi dodatkami do obu zup są jajka, biała kiełbasa oraz właśnie wędzony boczek, który nadaje zupom intensywnego smaku i aromatu oraz odpowiednią konsystencję. A Wy, którą lubicie bardziej? 🙂

Zupa chrzanowa z boczkiem
Przepisy Wielkanocne: Zupa chrzanowa z boczkiem (kliknij zdjęcie)

Na wielkanocnych stołach, równie często jak żurek i barszcz biały, można spotkać trzecią zupę – chrzanową. W zależności od przepisu może być ona lekko kwaskowata i łagodna lub ostra, a nawet i bardzo ostra, wręcz paląca. Częstym dodatkiem do niej jest właśnie boczek, który doskonale komponuje się z smakiem chrzanu.

Wielkanocny obiad nie może jednak oprzeć się tylko na zupie! Taka okazja wymaga czegoś wyjątkowego. Popularnym w tym okresie przepisem jest pieczony schab ze śliwką lub morelą. Aby schab nabrał soczystości polecamy otulić je plastrami boczku. Dzięki temu przejdzie on również jego aromatem, a danie będzie wyjątkowe. Innym często podawanym daniem jest boczek pieczony np. w rękawie.

Przepisy na Święta Wielkanocne: Boczek pieczony w rękawie
Przepisy na Święta Wielkanocne: Boczek pieczony w rękawie (kliknij zdjęcie)

Wielkanocna kolacja z boczkiem • Przepisy

Dla wielu obowiązkowym elementem świętowania w rodzinnym gronie jest sałatka, a szczególnie jarzynowa. Jest ona powszechnie lubiana i chyba nie ma drugiej, tak popularnej w całej Polsce sałatki. Świetnie sprawdza się jako kolacyjne danie. Jak to jednak często bywa , ile gospodyń tyle przepisów, dlatego sałatka ta ma wiele interesujących wariantów. Jednym z nich jest sałatka jarzynowa z dodatkiem surowego boczku długo dojrzewającego. To intrygujące połączenie przekona do swojego smaku nawet najbardziej sceptycznie nastawione osoby.

salatka3

Popołudniową lub wieczorową porą świetnie sprawdzi się również wielkanocna tarta. Wystarczy kliknąć link „Tarta wielkanocna z boczkiem i bakaliami” a przepis  na wytrawną, świąteczną przekąskę, będzie Wasz!

Boczek jest niewątpliwie jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Można go dodawać do wielu różnorodnych dań, dzięki czemu wyniesie je na zupełnie nowy poziom kulinarny. Jak widać na powyższych przykładach, doskonale sprawdza się również w tradycyjnych przepisach wielkanocnych!

Życzymy zdrowych, pogodnych i … smacznych Świąt!

Boczek Wędzony DK 95g__KAMINIARZ opakowanie

Boczek Wędzony Plastry

zobacz