Boczek parzony, to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, poddany po uwędzeniu procesowi parzenia. To strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzany w formie plastrów, płata i stałowagowych porcji, według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. W końcu… tradycja zobowiązuje!
Mięso starannie oczyszczone, pozbawione skóry i chrząstek. Produkt najwyższej klasy. Boczek, po uwędzeniu, poddany wyparzaniu. Dłuższa obróbka termiczna wpływa na jego wyjątkową kruchość i delikatność. Dzięki specjalistycznej technologii boczek tniemy na perfekcyjnie cienkie plastry o grubości 1,5 mm. Opakowanie jednostkowe 95 g zawiera 7 sztuk plastrów. Idealna porcja śniadaniowa dla rodziny. Produkt bezglutenowy. Uwaga: dostępny również w wersji DuoPack 2×250 g.
Smak
Boczek parzony to jeden z najchętniej kupowanych rodzajów boczku. Uniwersalny smak, lekko słonawy, pozbawiony jest charakterystycznych nut wędzenia. Jego smakowa neutralność powoduje, że przede wszystkim wykorzystywany jest jako tzw. omasta, czy skwarki. Zapewnia przede wszystkim aromat i jest nośnikiem innych smaków. Ze względu na swoją specyfikę zostawia sporo przestrzeni dla przypraw i dalszego indywidualizowania smaków potraw. Nie dominuje, jak wyroby wędzone. Idealna mięsna przyprawa do smażenia lub gotowania.
Struktura
Boczek parzony ma lekko różowy kolor, charakterystyczny dla świeżej wieprzowiny. Od suchych wyrobów wędzonych, odróżnia go soczystość. W wyniku wyparzania boczek, nabiera pożądanej kruchości. Dlatego boczek parzony w plastrach marki KAMINIARZ oceniany jest jako niezwykle delikatny, jak na tą część wieprzowiny, produkt. Zwłaszcza, gdy jest to Boczek Parzony DK 95, produkt z kategorii Premium. To dlatego, boczek ten, pozostaje świetną alternatywą dla schabu, szynki gotowanej, czy innej wędliny śniadaniowej.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
%(100 g)* |
Wartość energetyczna |
745 kJ/179 kcal |
9% |
Tłuszcz
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
13 g
4,7g |
19%
24% |
Węglowodany
– w tym cukry |
0,9 g
0,5 g |
<1,0%
<1,0% |
Białko |
15 g |
30% |
Sól |
2,0 g |
33% |
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze od -2°C do – 6°C. Po otwarciu, należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin.
*Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej 8400kJ/2000kcal
Zalety wyrobów plastrowanych
- Niewielka cena jednostkowa!
- Praktyczna gramatura!
- Zawsze świeży produkt!
- Produkt pozbawiony skóry i chrząstek!
Przykładowe zastosowanie
- Śniadania i kolacje – jako otulina do białej kiełbasy! Jako otulina do parówek! Jako otulina do jajek i kanapek!
- Obiad – jako otulina do zrazów i pieczeni! Do spaghetti carbonara!
- Przekąska do pizzy!
Nazwa produktu: Boczek Parzony Plastry DK
Rodzaj mięsa: wędzonka wieprzowa
Rodzaj opakowania: MAP, EGAL
Wielkość opakowania: 95g
Indeks: 00-103-102
Znajdź sklep