Większości boczek kojarzy się z daniami wytrawnymi i słonymi. Boczek można serwować również na słodko. W obu wariantach smakuje wyśmienicie. Boczek doskonale komponuje się z wieloma produktami – nawet tymi, które z pozoru do niego kompletnie nie pasują. Szukasz ciekawych pomysłów na danie z boczkiem? Poznaj najbardziej zaskakujące i niezwykle interesujące przepisy z jego wykorzystaniem.
Naleśniki z bekonem
A właściwie pancakes, ponieważ te amerykańskie zdecydowanie różnią się od tych, które są popularne w naszym kraju. Jest to typowa propozycja śniadaniowa, z wielką chęcią zajadana przez Amerykanów. Połączenie dla nas nieco egzotyczne okazuje się niezwykle smaczne. Puszyste pancakes podane są na ciepło, układane w wieże i polewane syropem klonowym. Na górę słodkiej wieży układa się plastry dobrze wysmażonego boczku. Koncepcja dania opiera się na kontraście smaków jak i konsystencji. Wbrew pozorom chrupiące i złociste plastry doskonale komponują się z delikatnymi i lekkimi naleśnikami. Równie popularną w Stanach odsłoną tego dania są gofry z syropem klonowym i bekonem. Podobnie jak naleśniki są często jedzone jako słodkie śniadanie.
Muffiny z boczkiem
Wytrawne babeczki z jajek, mąki, sera, boczku i warzyw to niezwykle ciekawa propozycja zarówno na II śniadanie czy kolację. Muffiny sprawdzą się doskonale również jako imprezowa przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Zamiast wykorzystać boczek jako farsz do muffinek, można pokroić go w plastry i ułożyć je w blaszce do babeczek tak, aby po upieczeniu utworzyły chrupiące kokilki. Wytrawne babeczki są dla Ciebie mało oryginalne? Możesz upiec słodkie muffiny z boczkiem, przyprawą do pierników i syropem klonowym. W smaku są obłędne! Można do nich dodać również piwo. Babeczki nabiorą intrygującego smaku, a bąbelki sprawią, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Takim wypiekiem pozytywnie zaskoczysz wszystkich swoich gości.

Ciasto cebulowe z boczkiem
Będąc w temacie wypieków warto wspomnieć o tym cieście. Przepis pochodzi z Niemiec, gdzie ciasto nosi nazwę Zwiebelkuchen. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, dużej ilości cebuli oraz boczku. Ciasto jest bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku jeżeli przygotuje się je z dodatkiem boczku wędzonego. Wierzch można zalać sosem na bazie jajek, śmietany i sera. Jednak nie jest to konieczne. Gotowe ciasto jest bardzo sycące, dlatego można je zjeść nawet jako obiad. W Niemczech najczęściej je się je jako przegryzkę do piwa. Zwiebelkuchen świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Grono amatorów tego ciasta stale się powiększa, szczególnie, że w smaku przypomina ono pizzę.
Boczek w gorzkiej czekoladzie
Z pozoru dwa odmienne produkty. Gorzkie i słone smaki niezbyt często idą w parze. A jednak ta para to absolutny hit. Amerykanie pokochali ją do tego stopnia, że boczek w czekoladzie jest wręcz obowiązkową pozycją w Walentynki. Teraz coraz częściej podbija serca Europejczyków. Najprostszą wersją jest nabicie plastrów wysmażonego boczku na patyczki do szaszłyków i moczenie w rozpuszczonej czekoladzie. Można je jeść od razu lub poczekać aż czekolada zastygnie. Osoby bardziej zaawansowane kulinarnie mogą przyrządzić fondant czekoladowy z boczkiem. Płynny środek i chrupiący boczek to coś czemu ciężko się oprzeć!
Zapiekane awokado w boczku
Kolejna ciekawa propozycja śniadaniowa. Miąższ dojrzałego awokado ma delikatną i smarowną konsystencję, a po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Doskonałym kontrastem dla awokado jest intensywny w smaku wędzony boczek. Całość uzupełni grzanka skropiona oliwą z pomidorkami koktajlowymi oraz niewielką ilością ostrej papryczki. Pomidorki można podpiec w piekarniku razem z awokado, a następnie rozsmarować na grzance. Owinięte plastrami boczku awokado zdecydowanie zyskuje na smaku, a danie dzięki składnikom o różniącej się konsystencji znacznie intensywniej działa na zmysły i pozostawia na dłużej uczucie sytości.

Klopsiki i szkockie jajka w panierce z boczku
Ciekawy pomysł, który pozwala zastąpić standardową panierkę z bułki tartej. Owinięcie klopsików plastrami boczku pozwala w łatwy sposób zachować soczystość mięsa. Boczek utrzymuje formę klopsików i pozwala na przygotowanie ich w piekarniku zamiast smażenia ich na patelni. Pozwala to dodatkowo zmniejszyć kaloryczność dania bez jakichkolwiek strat smaku. Do środka klopsików możesz włożyć dowolne, ulubione dodatki jak pieczarki czy ser żółty.
Jednym z wariantów tego dania są jajka po szkocku. W tradycyjnym przepisie są to ugotowane na pół twardo jajka otoczone mięsem mielonym i panierowane w bułce tartej. Tak jak w przypadku zwykłych klopsików, bułkę z powodzeniem można zamienić na cienkie plastry boczku, które po upieczeniu utworzą chrupiącą skórkę. Gotując jajko maksymalnie 5 minut, żółtko po pieczeniu będzie dalej płynne. Po rozkrojeniu, wypłynie i utworzy delikatny „sos” do mięsa. Nada to całemu daniu dodatkowej atrakcyjności.
Pijany boczek
Niezwykły aromat i intensywny smak boczku może być wykorzystany również do przyrządzania wyskokowych drinków. Alkohol z nutą boczku jest niezwykle popularny w USA. Praktycznie w każdym barze można tam zamówić Bacon Martini lub bacontini. Jest to drink na bazie wódki bekonowej, ozdobiony plastrem boczku i oliwką. Innym równie popularnym bekonowym alkoholem jest shot o nazwie jest Mitch Morgan. W tej wersji wódkę zastępuje się burbonem i również podaje się z wysmażonym plastrem boczku.
Boczek jest niezwykle uniwersalną mięsną przyprawą. Można go podać na wiele różnych sposobów, a dzięki jego właściwościom smakowym i aromatyzującym cały czas zaskakiwać rodzinę i przyjaciół. Boczek doskonale komponuje się również w słodkich daniach pokazując swoją nową, intrygującą odsłonę.