W polskiej kuchni boczek jest bardzo często wykorzystywany. W zależności od przepisu może być głównym składnikiem, dodatkiem lub przyprawą. Popularność dań z boczkiem nie słabnie, a wręcz z roku na roku rośnie. Nic dziwnego – niewiele produktów jest tak aromatycznych i uniwersalnych, jak właśnie boczek. Jakie są Twoje ulubione dania z boczkiem? Sprawdź, czy są wśród nich te najpopularniejsze.
Jajecznica na boczku
Klasyk nad klasykami, którego nie trzeba reklamować, ani nikomu przedstawiać. Chyba każdy choć raz jadł ją na śniadanie. Dla wielu jajecznica i boczek to nierozłączna para. Nic dziwnego. Delikatnie ścięte białko, rozpływające się żółtko i wędzony boczek to kompozycja doskonała pod wieloma. Wygląda apetycznie, jej bogaty aromat czuć w całej kuchni, jest zdrową dawką energii z samego rana, a smak to… czysta przyjemność. Zwłaszcza dla mężczyzn jajecznica bez boczku nie istnieje. Idealnie sprawdza się w tym daniu gotowy boczek wędzony krojony, który nie tylko zapewni aromat, ale przyprószony z wierzchu będzie też zachęcającą dekoracją jajecznicy.

Śliwki w boczku
Popularna przystawka lub przekąska na imprezę. Złociste plastry boczku otaczają delikatną i miękką śliwkę. Pozornie dwa odmienne smaki, jednak doskonale się uzupełniają zapewniając wyjątkowe i intensywne wrażenia kulinarne. Śliwki w boczku są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy owinąć owoc połówką wędzonego lub dojrzewającego plastra boczku, spiąć wykałaczką i piec w piekarniku, aż całość się zarumieni. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. To połączenie jest tak smakowite, że coraz popularniejsze jest podawanie go, jako danie główne w postaci szaszłyków.
Rolada z pieczonego boczku
Doskonała zarówno na obiad jak i na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Idealnie nadaje się do jej przygotowania boczek wędzony paski. Dzięki marynacie, wędzony boczek nabierze wyjątkowego smaku i aromatu wykorzystanych przypraw. Wystarczy go posmarować go musztardą i posypać majerankiem, które po zrolowaniu utworzą spiralny wzór. Taka rolada wygląda niezwykle apetycznie i nic dziwnego, że tak często pojawia się na stołach Polaków. Upieczony boczek jest niezwykle soczysty i delikatny. Rolada pokrojona w grube plastry z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki doskonale sprawdzi się jako danie główne. Cienkie plastry sprawią, że zwykła kanapka lub bułka nabierze smaku pysznej domowej wędliny
Roladki wieprzowe z boczkiem
W wielu domach pojawiają się co niedzielę. Są równie popularne jak kotlety schabowe. Delikatna i chuda szynka, soczysty boczek i chrupki ogórek, czegóż chcieć więcej? Ewentualnie pieczarek i cebulki. Wieprzowe roladki to kolejny z przykładów na to, że nawet niewielki dodatek boczku może odmienić smak całego dania. Chuda szynka podczas obróbki termicznej może zrobić się sucha, jednak zawinięta z boczkiem będzie delikatna i soczysta. Intrygującym, lekko odbiegającym od tradycji, pomysłem pozwalającym na zachowanie soczystości roladek jest owinięcie ich z zewnątrz plastrami boczku. Wszystkie soki oraz aromaty zostaną zatrzymane w środku przez chrupką, boczkową skorupkę, a dodatkowo boczek zwiąże je w wyjątkowy sposób.
Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
Oglądając zdjęcia w książkach kulinarnych drobiu zawsze ma on apetyczną, złocistą i chrupiącą skórkę. W domowych warunkach nie wszystko zawsze wygląda tak idealnie, skórka czasem nie chce się zrumienić Mięso drobiowe jest ponadto mięsem suchym, co nie każdemu z nas odpowiada. Doświadczone gospodynie okładają więc tuszki kurczaka i indyka plastrami boczku. To prosty i popularny sposób na rumianą skórkę oraz soczyste mięso. Dodatkowo, podczas pieczenia, mięso przechodzi intensywnym aromatem boczku, co sprawi, że będzie miało ono unikalny smak. Zawodowi kucharze stosują podobny zabieg się podczas pieczenia chudego schabu. Coraz popularniejsze staje się również aromatyzowanie kiełbasy lub kotletów mielonych smażonych na patelni czy grillu poprzez owijanie ich cienkimi plastrami boczku, który ze względu na swoją uniwersalność staje się w kuchni niezbędną przyprawą
Kapusta z boczkiem
Smakowity dodatek do obiadu. Wędzony boczek sprawia, że nie tylko surówka, ale i cały obiad nabiera charakteru i pazura. Podduszona kapusta z łatwością przejmuje aromaty, które dodatkowo podkreślają jej własny smak. Kapustę z boczkiem można przygotować zarówno z młodej jak i z zimowej kapusty. W obu przypadkach smakuje i wygląda wyśmienicie. Tak niewiele trzeba, by z prostych i powszechnie dostępnych składników przyrządzić coś wyjątkowego. Wystarczy główka kapusty, wędzony boczek pokrojony w kostkę, trochę bulionu warzywnego, cebula, czosnek i natka pietruszki.

Boczek jest popularny dzięki szerokim możliwościom wykorzystania. Z łatwością może grać pierwsze skrzypce w daniu, ale również sprawdzi się jako dodatek lub mięsna przyprawa nadająca wyrazistości i podkreślająca smak potrawy. Nie dotyczy to tylko kuchni polskiej. Boczek jest niezwykle popularny na całym świecie. Jego aromat i wyjątkowy smak doceniają zarówno kuchenni amatorzy, jak i profesjonalni kucharze.
Przeczytaj także: Najsłynniejsze dania z boczkiem cz.1