Boczkopedia

Najsłynniejsze dania z boczkiem

Wieprzowina jest obecna w wielu kuchniach świata, a dania z jej dodatkiem są pełne smaku i wartości odżywczych. Każda kuchnia ma swoje wyjątkowe i unikatowe klasyki znane nawet w najdalszych zakątkach świata. Wśród nich są dania z boczkiem, tą wyjątkową mięsną przyprawą, która nadaje potrawom wyrazistego i niepowtarzalnego smaku. Jak dobrze znasz te dania? Jeśli do tej pory ich nie jadłeś, przyrządź je sam!

Spaghetti carbonara

Tym razem propozycja obiadowa. Pyszny włoski makaron spaghetti ugotowany al dente oraz kremowy sos z kawałkami boczku [we Włoszech zwany pancetta]. Lekkość Italii i tamtejszej kuchni! Całość wręcz rozpływa się w ustach. Sos przygotowuje się na bazie jajek i żółtego sera z dodatkiem pokrojonego w kostkę boczku oraz czarnego pieprzu. Pozornie mała ilość składników, a całe danie ma swój wyjątkowy i unikatowy smak. Aby carbonara była bardziej aromatyczna należy dodać do niej boczek wędzony oraz tarty parmezan lub pecorino. Podczas przygotowywania dania należy uważać by nie przegrzać sosu. Inaczej jajka się zetną i zamiast puszystego sosu powstanie jajecznica z boczkiem.

Jajka po benedyktyńsku

Świeża bułka, delikatne i rozpływające się jajko w koszulce, kremowy sos holenderski i ON. Chrupiące, słonawe, a do tego jednocześnie lekko słodkie plastry dobrze wysmażonego boczku. Bez nich całe danie traci sens i charakter. Przyjemne chrupanie silnie działa na zmysły i niesamowicie pobudza apetyt. A usmażony na złoto boczek zanurzony w półpłynnym żółtku wymieszanym z sosem holenderskim smakuje obłędnie. Mimo, że przygotowanie jajek wydaje się trudne każdy może je sobie z tym poradzić. Najbardziej wymagającymi elementami dania są jajko i sos. Przestrzegając prostych zasad osiągniesz sukces za każdym razem. Wystarczy, że dodasz łyżkę octu do wody, jajko wbijesz wcześniej do miseczki, a przed wlaniem go do wrzątku zamieszasz wodę tak aby utworzyła wir. Po trzech minutach jajko będzie gotowe. W przypadku sosu kluczowe jest ciągłe mieszanie i pilnowanie, by sos się nie przegrzał i zagotował. Inaczej się zwarzy.

tosty-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem-w-pesto-z-rukoli
Zobacz przepis: Tosty z jajkiem sadzonym i boczkiem w pesto z rukoli

Angielskie śniadanie

Kolejna propozycja, w której boczek jest punktem obowiązkowym. Bez niego to danie nie jest kompletne. Cały posiłek składa się z wielu elementów, jednak nie jest on trudny w przygotowaniu. Z czego składa się takie śniadanie? Z podpieczonego lub podgrzanego w tosterze pieczywa, jajka sadzonego, fasolki w sosie pomidorowym, ciepłych kiełbasek, pomidora, pieczarek no i oczywiście z podsmażonych na złoto plastrów bekonu. Angielskie śniadanie podawane jest wyłącznie na ciepło i jest niezwykle sycące. Idealnie rozgrzewa w chłodne, deszczowe lub śnieżne poranki. Bardzo podobne do angielskiego jest śniadanie amerykańskie, które składa się z jajek sadzonych lub jajecznicy, małych kiełbasek, tosta i plastrów bekonu. Do śniadania często podaje się sok pomarańczowy, a tosta można zamienić na naleśnika lub gofra. Przepis na angielskie śniadanie znajdziecie tutaj [kliknij link]

Boczek po kantońsku

Kuchnia azjatycka jest pełna wieprzowiny, aromatów i niezwykle bogata w smaki. Tak samo jest w przypadku tego przepisu. Boczek marynuje się aż 3 godziny, a następnie piecze w piekarniku od 30 do 45 minut. Dzięki temu cały kawałek mięsa równomiernie przechodzi aromatem i smakiem marynaty. Mnogość smaków gotowego dania wynika z różnorodnych składników tworzących marynatę. Do jej przygotowania potrzebny jest sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe, miód, cukier, czosnek oraz przyprawa 5 smaków. W trakcie pieczenia boczek należy glazurować marynatą, aby nabrał intensywnego brązowo-czerwonego koloru. Do glazury można dodać również syrop klonowy, który w wysokiej temperaturze ulegnie karmelizacji i utworzy chrupiącą skórkę. Po upieczeniu boczek kroi się w cienkie plastry i jeszcze ciepły podaje się z ryżem oraz surówką. Zamarynowany boczek zamiast w piekarniku można przygotować również na grillu. Istnieje wiele wariantów i możliwości komponowania tego przepisu. Przygotowując boczek po tajsku do marynaty dodaje się nasiona kolendry, chilli, imbir oraz olej sezamowy. W przepisie na boczek po chińsku znajdziesz większe ilości czosnku oraz nasiona sezamu. To co łączy te dania to rozpływający się w ustach boczek o chrupiącej skórce.

Quiche Lorraine

Również wśród klasyków kuchni francuskiej można znaleźć przepyszne dania z boczkiem. Najsłynniejszym z nich jest Quiche Lorraine. Tarta o kruchym i delikatnym spodzie wypełniona po brzegi boczkiem i cebulą oraz zalana masą jajeczno-śmietanową. Całość doprawia się gałką muszkatołową, która doskonale podkreśla smak i aromat boczku. To wytrawne danie zadziwia swoim intrygującym i zdecydowanym smakiem, a także łatwością wykonania. Quiche jest daniem wręcz doskonałym ze względu na swoją uniwersalność. Do wypełniającego spód farszu możesz dodać swoje ulubione dodatki by wzbogacić i urozmaicić jego smak. Dzięki temu za każdym razem smakuje oraz wygląda inaczej. Oprócz tego quiche świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, na obiad jak i na kolację.

Bigos z boczkiem i soczewicą
Zobacz przepis: Bigos z boczkiem i soczewicą

Boczek w kuchni polskiej

Również w tradycyjnej kuchni polskiej boczek był i dalej jest obecny. Nic nie wskazuje na to by ta tradycja się zmieniła.

Chyba nikt nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez pierogów. Wachlarz składników, z których przygotowuje się nadzienie jest ogromny. Słodkie, słone, mięsne czy owocowe. Każdy z nich ma swoich zwolenników. Jedno połączenie jest jednak niepodważalne. Czy można sobie wyobrazić pierogi bez skwarków? Oczywiście nie!

Kolejna potrawa to żurek, z którym konkurować może jedynie bożonarodzeniowy czerwony barszcz. Sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach, a dokładniej rzecz biorąc chodzi o odpowiednie proporcje składników. Ponieważ każdy z głównych składników żurku jest bardzo charakterny, konieczne jest takie dobranie proporcji, aby zakwas, czosnek, chrzan i mocno mięsny wywar na bazie boczku, stworzyły perfekcyjnie harmonijną mieszankę.

kapusniak z boczkiem i kminkiem
Zobacz przepis: Kapuśniak z boczkiem i kminkiem

W polskiej kuchni słynny jest również boczek pieczony. Lżejszy i delikatniejszy niż ten smażony. Wręcz rozpływa się w ustach. Wyśmienicie smakuje na ciepło, podany jako główne danie. Doskonale sprawdza się również jako zamiennik wędliny na kanapkach. Polską kuchnię poza granicami kraju sławi ponadto bigos, i zupy, jak np. kapuśniak czy fasolka po bretońsku. W tych daniach boczek gra jedną z głównych ról i determinuje ich ostateczny smak.

W kuchniach całego świata znaleźć można dziesiątki przepisów z boczkiem, w tym wiele oryginalnych jak np. boczek w czekoladzie czy muffiny z boczkiem . Amatorów wyjątkowego smaku tego rarytasu nie brakuje pod żadną szerokością geograficzną, tym bardziej że boczek można przygotować na wiele różnych sposobów i z łatwością dopasować do własnych preferencji smakowych.

przepisy-na-boze-narodzenie-rolowany-boczek-w-ziolowym-pesto

Przepis na Boczek Pieczony Faszerowany! – kliknij link 

Boczek wędzony w paski

Boczek Wędzony Paski

zobacz