W internecie przepisów na to jak zrobić pieczony boczek znaleźć można mnóstwo. Poradami dzielą się zarówno amatorzy, pasjonaci gotowania, jak i profesjonalni kucharze. Ponieważ to my sic! najbardziej lubimy na boczku 🙂, czujemy odpowiedzialność by również przedstawić swoje rekomendacje. Dzielimy się więc subiektywnym rankingiem trzech najlepszych przepisów na pieczony boczek! A oto przepisy na: pieczony boczek w miodowej glazurze, pieczony boczek w piwie i pieczony boczek w marynacie ziołowej!
I PRZEPIS NA PIECZONY BOCZEK
Pieczony boczek w miodowej glazurze!
Boczek w miodzie to… miód na serce tych, którzy lubią łączyć słodkie smaki z mięsami. Tym bardziej, że boczek jak rzadko które mięso świetnie wiąże się ze słodkimi dodatkami. Pieczony boczek w takim wydaniu podbija kubki smakowe wszystkich, którzy próbują go po raz pierwszy! Niektórzy to danie określają mianem… obiado-deseru! Jak przygotować taki pieczony boczek ?

Do tego dania koniecznie należy wybrać boczek wędzony. Intensywne nuty wędzenia wyjątkowo dobrze wiążą się z miodem, tworząc niezrównaną kombinację smakową! Boczek wędzony nacieramy przetartym ząbkiem czosnku i zostawiamy na kilka godzin. Następnie skórę boczku smarujemy miodem, wkładamy boczek do piekarnika na godzinę, podlewając od czasu do czasu bulionem. Po tym czasie boczek smarujemy ponownie odrobiną miodu, nakładamy płatki migdałów i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Tak upieczony boczek podajemy z np. ziemniaczane puree i surówką z samej marchewki lub w połączeniu ze świeżo startym jabłkiem.
Przepis na boczek pieczony w miodowej glazurze znajdziecie tu – kliknij link.
II PRZEPIS NA PIECZONY BOCZEK
Pieczony boczek w piwie!
Boczek i piwo? Każdy mężczyzna uśmiechnie się na samą propozycję takiego połączenia, co więcej przygotowanie takiego boczku to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu w kuchni. Kto lepiej bowiem będzie podlewał boczek piwem? 🙂 Zejdzie może trochę więcej piwa :), ale zabawa warta jest poniesienia dodatkowego kosztu. Za taki kruchy, aromatyczny boczuś z nutką piwnej goryczki każdy mężczyzna będzie czuł wdzięczność przez dłuuuuuugi czas! Jak zatem przygotować taki pieczony boczek?

Do tego przepisu należy wybrać również boczek wędzony, najlepiej naturalnie, dymem z drewna. Intensywne nuty wędzenia świetnie bowiem zgrywają się także z goryczką piwa. Boczek nacieramy musztardą, czosnkiem i świeżymi gałązkami cząbru, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy całą butelką jasnego piwa, a na koniec pieprzymy dość mocno. Pieczemy pod przykryciem ok. dwie godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak upieczony boczek podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Przepis na boczek pieczony w piwie znajdziecie tu – kliknij link.
Uwaga: piwo można równie dobrze zastąpić cydrem. Przepis na boczek pieczony w cydrze znajdziecie tu – kliknij link lub na naszym kanale Youtube – kliknij ten link.
III PRZEPIS NA PIECZONY BOCZEK
Pieczony boczek w marynacie tymiankowej!
Boczek pieczony w marynacie ziołowej to …natura na talerzu. Ziołowe aromaty przechodzą przez mięso, dzięki czemu jedząc tak upieczony boczek czujemy się w pełnej harmonii z naturą. Jak przygotować taki pieczonyboczek?

Do tego przepisu wybraliśmy jednak boczek parzony paski. Boczek parzony jest łagodniejszy niż wędzony (więcej o tym jak wybierać boczek do pieczenia znajdziecie tutaj – kliknij link), pozwala przebić się przyprawom, a te w tym przepisie są najważniejsze. Tak więc parzony boczek natarliśmy kwasem chlebowym i obłożyliśmy świeżymi gałązkami tymianku, po czym odłożyliśmy boczek do lodówki na całą noc. Następnie zamarynowany boczek wyłożyliśmy na formę do pieczenia, przekładając go świeżym tymiankiem. Boczek pieczony był przez około 90 min w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas należy boczek obracać i sprawdzać kruchość. Boczek po upieczeniu podaliśmy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Przepis na boczek pieczony w marynacie tymiankowej znajdziecie tu – kliknij link. A kto nie przepada za tymiankiem, może zastąpić go równie dobrze zastąpić rozmarynem. Przepis na boczek pieczony w marynacie z rozmarynu znajdziecie tu – kliknij link.
Podsumowanie
Ranking najlepszych przepisów na boczek pieczony to oczywiście nasza subiektywna redakcyjna ocena, ale jak je spróbujecie to sami się przekonacie, że to prawdziwe kulinarne cudeńka. Jeśli z różnych względów te przepisy na pieczony boczek nie znalazły Waszego uznania to inne propozycje znajdziecie tutaj – kliknij link. Może z tych rekomendacji ułożycie własny ranking przepisów na boczek pieczony? Nie leżcie na boczku, żyjcie ze smakiem!
Zobaczcie artykuł: Boczek pieczony – jak dobrze przygotować ?