Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia idą pewnie pełną parą. Wśród 12 wigilijnych potraw nie powinno zabraknąć… boczku! :), skoro post to już tylko zalecenie 🙂 Wykorzystajcie go np. do przygotowania tradycyjnego czerwonego barszczu. Rozgrzewający i sycący barszcz ugotowany na boczku, z dodatkiem ziemniaków, fasoli i chrupiącego chipsa z boczku dopełni tą najważniejszą w roku kolację… wyjątkowymi smakami Smacznych świąt! 🙂
Przepisy na Boże Narodzenie: Barszcz czerwony z fasolą i na boczku

Składniki
-
Cebula
- 1 szt. -
Ziemniaki
- 600 g -
Biała fasola
- 1 puszka - - 300 g
- - 200 g
-
Ziele angielskie
- 6 szt. -
Liście laurowe
- 2 szt. -
Ocet jabłkowy
- 1 łyżka -
Sól, pieprz
Opis wykonania
- 1Cebulę obierz, przekrój na pół.
- 2Obierz ziemniaki i buraki, pokrój w kawałki.
- 3Cebulę wrzuć do garnka, dodaj boczek parzony pokrojony w plastry, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i buraki. Zalej wodą (1,5l). Gotuj 20 min.
- 4Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 min.
- 5Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
- 6Chipsy z boczku smażonego, podsmażaj przez ok. minutę na patelni do ich zezłocenia. Podawaj na porcji zupy.
Ten przepis przygotowała:
Dorota Wdowińska-Rozbicka
blogerka, Dorota Smakuje
W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.