Boczek dojrzewający z arbuzem, czyli letnia przekąska

Składniki
Opis wykonania

Letnia przekąska? Soczysty arbuz i wytrawny boczek dojrzewający. Słodycz owocu i wytrawny smak wieprzowiny. Idealne połączenie na upalne letnie miesiące! Orzeźwiająca przekąska, która pozwoli przeczekać najgorętsze godziny dnia. To nieoczywiste połączenie zaskoczy wszystkich, baa uwiedzie pomysłem i smakiem. 

  • 1Przygotuj ładny, duży półmisek w kontrastowym kolorze.
  • 2Listki ziół umyj i osusz, część z nich zostaw w całości, część porwij na małe kawałki.
  • 3Arbuza umyj (zewnętrzną zieloną skórkę), pokrój w plastry.
  • 4Każdy plaster soczystego arbuza posyp ziołami i owiń w plaster aromatycznego boczku dojrzewającego.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Owoce i boczek
W przepisie wykorzystana została boczek dojrzewający w formie cienkich plastrów. Boczek w tej formie pozwala na owinięcie plastrów arbuza lub uformowanie z nich ozdobnych falbanek do dekoracyjnego ułożenia na półmisku, dzięki czemu danie nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda!