Opis wykonania
Boczek dojrzewający z arbuzem to propozycja letniej przekąski na upalne dnie!
Gdy upał doskwiera, szukamy zwykle lekkich przekąsek. Czy boczek może w tym pomóc? 🙂 I to jeszcze jak! Wytrawny boczek dojrzewający z soczystym arbuzem tworzą znakomitą parę. Słodycz owocu i smak wytrawnej wieprzowiny. Orzeźwiająca przekąska, która pozwoli przeczekać najgorętsze godziny dnia. To nieoczywiste połączenie zaskoczy wszystkich, baa uwiedzie pomysłem i smakiem. Krótko mówiąc, idealne połączenie na letnie miesiące!
Aktualizacja: 03.08.2022
-
1Przygotuj ładny, duży półmisek w kontrastowym kolorze.
-
2Listki ziół umyj i osusz, część z nich zostaw w całości, część porwij na małe kawałki.
-
3Arbuza umyj (zewnętrzną zieloną skórkę), pokrój w plastry.
-
4Każdy plaster soczystego arbuza posyp ziołami i owiń w plaster aromatycznego boczku dojrzewającego.
Ten przepis przygotowała:
Dorota Wdowińska-Rozbicka
blogerka, Dorota Smakuje
W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.
Więcej moich przepisów
Boczkorada
Owoce i boczek
W przepisie wykorzystana została boczek dojrzewający w formie cienkich plastrów. Boczek w tej formie pozwala na owinięcie plastrów arbuza lub uformowanie z nich ozdobnych falbanek do dekoracyjnego ułożenia na półmisku, dzięki czemu danie nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda!