Boczek pieczony w marynacie tymiankowej

Składniki
Opis wykonania

Dobry przepis na boczek pieczony na obiad, to gwarancja sytości oraz komplementów. To danie, które zawsze świetnie się sprawdza, nie tylko przy okazji świąt.  Boczek łatwo bowiem komponuje się z wieloma różnymi składnikami pysznego obiadu, ziemniakami, kaszą, kluskami i surówkami. Pozwala na wiele, a do tego odwzajemnia się wyjątkowymi aromatami oraz smakiem. Tajemnica udanego boczku tkwi w jego jakości i marynacie. My wypróbowaliśmy przepis na boczek pieczony w tymiankowej marynacie. Jak smakuje? Tak jak widać na zdjęciach, bosko!

  • 1boczek parzony paski nacieramy kwasem chlebowym i obkładamy świeżymi gałązkami tymianku
  • 2odkładamy na całą noc do lodówki
  • 3tak zamarynowany boczek wykładamy na formę do pieczenia, przekładając tymianek i marynatę
  • 4pieczemy boczek przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, co jakiś czas obracając
  • 5podajemy z ulubionymi dodatkami

Boczkorada

Dream team!
Do tymiankowej marynaty, najlepiej pasuje Boczek Parzony Paski marki KAMINIARZ. Kruchy i delikatny boczek parzony pozwala tymiankowi grać pierwsze skrzypce. Razem tworzą niezrównany dream team!