Boczek pieczony z orzechami i rozmarynem

Składniki
Opis wykonania

Boczek pieczony to książę dań z boczkiem. Najczęściej gości w domach podczas świąt i dużych spotkań rodzinnych. Jak mówią młodzi, to „must have” takich okazji. Dom pełen wyjątkowych aromatów pieczenia, to dom, do jakiego chętnie wracamy. My dodatkowo rekomendujemy dodanie podczas pieczenia boczku orzechów włoskich… Mamma mia co za smak!

  • 1z musztardy, miodu, oleju, soli, rozmarynu i ziela przyrządzamy zalewę
  • 2Boczek Parzony Paski dokładnie obtaczamy w zalewie i odstawiamy na całą noc
  • 3boczek pieczemy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, a zalewą raz jeszcze mięso polewamy
  • 4pieczemy w temperaturze 170* do miękkości, po około 35 minutach pieczenia, boczek posypujemy zmielonymi orzechami i połówkami orzechów
  • 5upieczony boczek wyjmujemy i lekko nacinamy skórę z wierzchu
  • 6najlepiej podawać z opieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami

Boczkorada

Kluczem jest jakość!
Kluczem dobrego upieczenia boczku jest jego jakość i rodzaj. Boczek Parzony Paski marki KAMINIARZ to boczek najwyższej jakości. Uwędzony tradycyjnie, dymem z eko-drewna olchowego, a następnie sparzony dla uzyskania większej kruchości. Po upieczeniu tego boczku, znakomicie nada się do jedzenia na zimo, jako obkład na chleb.