Boczek pieczony z pomarańczami

Składniki
Opis wykonania

Boczek na słodko? Kto lubi wiązać smaki owoców z mięsem będzie w niebie! Aromat ze skórki pomarańczy w połączeniu aromatem pieczonego boczku dał efekt zniewalający, a soki owocu delikatnie przeniknęły boczuś naznaczając go słodką nutą. Przepis na boczek pieczony z pomarańczami to propozycja niebanalna. Masz duszę eksperymentatora? No to już wygrałeś!

  • 1boczek parzony ściśle okładamy pomarańczami z dobrze wyparzoną skórką i wiążemy sznurkiem
  • 2tak przygotowany boczek wstawiamy do brytfanki na papier do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika
  • 3pieczemy godzinę pod przykryciem w 180 stopni, a później jeszcze 20 minut aż pomarańcze się przyrumienią

Boczkorada

Na słodko tylko z parzonym!
Jeśli chcemy powiązać smak pomarańczy z boczkiem, najlepiej nada się do tego boczek parzony. Parzenie po uwędzeniu zapewnia nie tylko wyższą kruchość boczku, ale przede wszystkim osłabia aromat wędzenia. Z delikatniejszym boczkiem parzonym smak owocu lepiej się skomponuje, będzie bardziej wyczuwalny.