Boczek pieczony w sosie sojowym z chilli i imbirem

Składniki
Opis wykonania

Uniwersalność boczku powoduje, że można go przygotowywać na słodko, z owocami, w marynacie ziołowej, ale także nieco pikantniej.  Dla każdego coś dobrego. Najważniejsze, że boczek zawsze smakuje znakomicie! Dziś przepis na boczek pieczony w marynacie, której smak wyznacza papryka chilli, imbir, czosnek i sos sojowy. Smaki pikantne i intensywne, a do tego… zdrowo. Poczytajcie o właściwościach, imbiru, sosu sojowego i chilli.  Łapcie zdrową energię!

  • 1imbir szatkujemy bardzo drobno
  • 2czosnek rozgniatamy widelcem na drobną papkę
  • 3dodajemy sok z połowy limonki i szczyptę papryki chilli, można użyć także świeżą papryczkę
  • 4całość mieszamy z sosem sojowym i nacieramy boczek marynatą, po czym odstawiamy na dłuższą chwilę, aż boczek zostanie zamarynowany
  • 5następnie boczek układamy na formie do pieczenia i zalewamy pozostałą marynatą, dodajemy jeszcze kawałki imbiru
  • 6pieczemy ok. 90 min w 180 stopniach, przekręcając boczek co jakiś czas
  • 7podajemy z ulubionymi dodatkami

Boczkorada

Miejsce w szeregu!
Boczek parzony to przyjaciel, który najlepiej dogaduje się z pikantnymi dodatkami. Zna swoje miejsce w szeregu i pozwala wybić się… ambitniejszym kolegom. Nie konkuruje z nimi, jak boczek wędzony. Dzięki temu kompozycja jest zrównoważona!