Opis wykonania
Boczek w czekoladzie? Tak! Niektórzy z utęsknieniem wypatrują Świąt, a my czekamy na 16 grudnia na… Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą! Bez wyrzutów sumienia! Do wszystkiego! Sami spróbujcie i nie pozwólcie ograniczać swojej wyobraźni! My rekomendujemy smażony boczek w czekoladzie, zwłaszcza w gorzkiej! Prawdziwy rarytas, aż dziw, że MILKA jeszcze jej nie oferuje! W sam raz na karnawałową przekąskę!
Aktualizacja: 16.12.2021
-
1Boczek ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnie przez 5-7 min., aż stanie się chrupki. Następnie zdejmij go z blachy i rozłóż na ręczniku papierowym.
-
2Czekoladę połam na kawałki i posiekaj drobno nożem.
-
3Posiekaną czekoladę i olej kokosowy, wrzuć do metalowego naczynia i rozpuść w kąpieli wodnej.
-
4Przy pomocy pędzelka posmaruj plastry boczku czekoladą (możesz posmarować całe, ale od połowy).
-
5Boczek w czekoladzie ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na kilka chwil, aż czekolada zastygnie.
Ten przepis przygotowała:
Dorota Wdowińska-Rozbicka
blogerka, Dorota Smakuje
W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.
Więcej moich przepisów
Boczkorada
Boczek w słodkim towarzystwie
Charakterystyczny i wyrazisty posmak smażenia boczku świetnie komponuje się z tak niekonwencjonalnymi dodatkami, jak gorzka czekolada. Pysznie smakuje także na zimno, więc możesz być pewien, że będzie zachwycać Twoich gości przez całą imprezę!