Składniki
-
makaron
- 300 g
-
Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz
- 180 g [2x90 g]
-
masło
- 2 łyżki
-
mąka
- 2 łyżki
-
mleko
- 2,5 szklanki
-
papryka
- 1/2 szt.
-
chili świeże
- 1/2 szt.
-
papryka słodka w proszku
- 1/2 łyżeczki
-
bób
- 1 szklanka
-
czosnek
- 1 ząbek
-
oregano
- 1 łyżeczka
-
gałka muszkatołowa
- 1/3 łyżeczki
-
ser żółty
- 100 g
Opis wykonania
Do trzech razy Sztuka!
Doskonały boczek daje pole do popisu dla kreatywnych i zabieganych. Dowolność w komponowaniu składników, orgia kolorów, mistrzostwo smaków – 3 zapiekanki w 3 różnych stylach. A podstawą każdej jest wędzony i idealnie skrojony boczek.
Zapiekanka z wędzonym boczkiem i papryką to propozycja dla wszystkich, którzy szukają w kuchni pikanterii. Zapiekanka z wędzonym boczkiem i bobem, to syte i treściwe danie dla kuchennych hedonistów. Natomiast zapiekanka z boczkiem i serem to delikatne danie dla sympatycznych domatorów, którzy chętnie zjedzą kolację z dziećmi i sąsiadami.
-
1Zacznij od zrobienia sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj przez minutę. Do mąki i masła wlewaj mleko, cały czas mieszając. Wszystko gotuj na niedużym ogniu (mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje). Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
-
2Sos beszamelowy podziel na 3 części – do jednej dodaj gałkę muszkatołową, do drugiej posiekane chili i słodką paprykę, do trzeciej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oregano, wymieszaj.
-
3Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku al dente.
-
4Paprykę posiekaj w kostkę lub w paseczki.
-
5Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź i obierz ze skórek.
-
6Małe naczynia żaroodporne posmaruj odrobiną masła.
-
7Makaron wymieszaj z boczkiem wędzonym krojonym w kostkę „Kaminiarz”, podziel na 3 części.
-
8Do jednej części makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z chilli i posiekaną paprykę, przełóż do foremki do zapiekania. Do drugiej części makaronu dodaj sos beszamelowy z gałką muszkatołową i starty na tarce ser żółty, wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania. Do trzeciej porcji makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z czosnkiem i oregano oraz bób. Wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania.
-
9Piecz 30 min w 200 stopniach.
Ten przepis przygotowała:
Dorota Wdowińska-Rozbicka
blogerka, Dorota Smakuje
W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.
Więcej moich przepisów
Boczkorada
Boczek na brak czasu
W przepisie wykorzystany został boczek wędzony krojony kostkę, ponieważ ten rodzaj boczku nada naszym zapiekankom wspaniałego smaku, a jego forma pozwoli przygotować danie w bardzo krótkim czasie. Dlaczego? Proces wędzenia powoduje, że mięso staje się ciągliwe, a krojenie go może przysporzyć trudności. Boczek wędzony pokrojony na idealnie równe kawałki to ogromna ułatwienie i zarazem praktyczna przyprawa, a smaku niemożliwym do zastąpienia.