Fritatta ze szpinakiem i boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie!

Jaja i boczek to para doskonała, wie o tym każdy fan boczku! Prawdziwym dream team! Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez tych dwóch składników – my nie! 🙂 – ale szukacie alternatywy dla jajecznicy, a zwłaszcza omletu to fritatta (zwana też włoskim omletem), będzie świetnym rozwiązaniem. Jej zaletą jest szybkość przygotowywania i uniwersalność. Do tej zapieczonej masy jajecznej dodać można wszystko. Można ją przygotować warzywnie lub z mięsem. My wybraliśmy… to i to! Fritatta ze szpinakiem i boczkiem wędzonym to zdrowe i pyszne śniadanie białkowo-tłuszczowe. Najlepiej smakuje na ciepło! Buon Appetito!

 

Data publikacji: 20.09.2020

  • 1jajka mieszamy z kilkoma łyżkami mleka (można też użyć śmietankę 30)
  • 2na drugiej patelni dusimy plastry boczku wędzonego i umyty szpinak dodając szczyptę gałki muszkatołowej, aż boczek się zeszkli, a szpinak zmięknie
  • 3przygotowaną masę jajeczną wlewamy na patelnię, zatapiając w niej plastry boczku oraz szpinak i smażymy około 2-3 minuty
  • 4następnie całość wkładamy do piekarnika na 10 minut, pieczemy w temp. 180 stopni (postaraj się o patelnię z odpinaną rączką :))

Boczkorada

Jaki boczek do frittaty?
Dla samej fritatty nie ma znaczenia, czy boczek będzie wędzony, parzony, czy dojrzewający! Wybór powinny determinować dobrane składniki. A szpinak aż prosi się o wytrawny boczek wędzony!