Grillowany boczek z cukinią i bakłażanem

Składniki

Marynata

  • Papryka ostra

    - 1 łyżeczka
  • Ząbek czosnku

    - 3 szt.
  • Oliwa

    - 1/2 szklanki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Grillowany boczek z cukinią i bakłażanem zaskoczy każdego! Co się dzieje z cukinią i bakłażanem, gdy przejdą aromatem boczku? Coś, coś niezwykłego! Niebo w … 🙂

Boczek to podstawa podczas grillowania i nas to nie dziwi. Sprawa jasna. Warto jednak doprawić mięso… warzywami, tym bardziej, że boczek świetnie się z nimi dogaduje. Na przykład taka cukinia i bakłażan, gdy przejdą aromatem boczku, stają się jeszcze smaczniejsze. Po taki szaszłyk warzywno – mięsny sięgną nawet te osoby, które za nimi nie przepadają. Ale jak spróbują to… przepadną i będę się już tego dania zawsze domagali 🙂

Aktualizacja: 18.06.2022

  • 1Boczek pokrój w plastry o szerokości 1 cm. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem i papryką. Dopraw solą i pieprzem. Połową marynaty zalej plastry boczku i dokładnie mieszaj. Odstaw na półgodziny w chłodne miejsce. Niech smaki się przenikną, a boczek nabierze ostrego charakteru.
  • 2Cukinię i bakłażan pokrój w 0,5 cm plastry. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Każdy plaster polej resztą marynaty.
  • 3Na mocno rozgrzanym grillu poukładaj plastry boczku. Po ok. 15 minutach dołóż cukinię i bakłażan.
  • 4Grillowany, ostry boczek podawaj razem z delikatnymi warzywami i świeżym oregano.

Boczkorada

Boczek parzony na grilla!
Boczek parzony, który jest dużo delikatniejszy niż inne rodzaje boczku, lepiej nada się do szaszłyków z warzywami. Możecie skorzystać również z boczku parzonego perfekcyjnie pokrojonego na 1,5 mm gr plastry!