Jajka sadzone na boczku, z pomidorami, szpinakiem i fetą!

Składniki
Opis wykonania

Sobotnie śniadanie to idealny początek weekendu! Nie musimy się śpieszyć do pracy, mamy więcej czasu na kuchenne eksperymenty, wreszcie siadamy do niego wyspani. Z pewnością więcej nam się chce i warto to wykorzystać. I choć dla wielu koneserów smaku samo jajko sadzone na boczku wędzonym to już niebiańskie danie nie wymagające żadnych dodatków, to drobne urozmaicenia mogą wprowadzić do tej śniadaniowej klasyki nowe smaki i aromaty, a także zbilansować śniadanie pod względem wartości odżywczych. Przepis na jajka sadzone na boczku, z pomidorami, szpinakiem i fetą to przepis na idealne śniadanie, które może być zapowiedzią, a nawet wręcz determinantą idealnego weekendu!

 

Data publikacji: 29.02.2020

  • 1boczek wędzony w kostce smażymy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wytapiamy tłuszcz
  • 2następnie dodajemy obrane pomidory i dusimy, aż puszczą sok
  • 3jajka wbijamy na patelnie, solimy i pieprzymy do smaku oraz smażymy, aż białko się zetnie
  • 4całość wykładamy na talerz, dodajemy ser feta, odrobinę rodzynków i szpinak skropiony oliwą

Boczkorada

Szpinak decyduje!
W przypadku samych jajek sadzonych i boczku, jego rodzaj nie ma specjalnego znaczenia. Ze względu jednak na obecność wytrawnych składników jak szpinak i feta, rekomendujemy wybór boczku wędzonego.