Kanapki z boczkiem i pastą z pieczonej papryki

Składniki
Opis wykonania

Przepis na kanapki z boczkiem i pastą z pieczonej papryki to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie oraz doskonały początek dnia! Powszechnie wiadomo bowiem, że papryka jest bogatym źródłem wartości odżywczych. Zawiera choćby więcej witaminy C niż cytryna, a od Azteków wiemy, że sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Powinna więc być częstym gościem w naszej kuchni. Jej obecności sprzyja fakt, że jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości także pod wpływem duszenia i pieczenia. To oznacza, że możliwości jej wykorzystania jest co niemiara. My chcielibyśmy Was zachęcić do samodzielnego tworzenia pasty z pieczonej papryki, którą można doprawiać do woli, kreując za każdym razem inne smaki. Zacznijcie jednak od doprawienia jej plastrem pieczonego boczku, bo może się okazać, że już nic więcej kreować nie będziecie chcieli. Smakuje bosko!

Data publikacji: 02.10.2020

 

  • 1paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, następnie pieczemy około 20 minut w piekarniku, aż stanie się miękka
  • 2chleb kroimy na grube kromki
  • 3upieczoną paprykę miksujemy na gładką masę i dodajemy serek śmietanowy dla zagęszczenia konsystencji
  • 4plastra boczku parzonego opiekamy na patelni do zarumienienia
  • 5pajdy chleba smarujemy pastą, a wierzch dekorujemy chrupiącymi plastrami boczku
  • 6całość posypujemy grubo mieloną solą morską

Boczkorada

Jaki boczek do pasty paprykowej
Bądźmy szczerzy, do papryki pasuje każdy rodzaj boczku, a jego ostateczny wybór zawsze będzie wynikiem indywidualnych preferencji. Boczek parzony złagodzi intensywny smak papryki, boczek wędzony wzmocni i sprawi, że będzie jeszcze pikantniej.