Opis wykonania
Jak skusić współczesnego Adama? Samo jabłko nie wystarczy. Nawet jeśli doprawimy je pikantnym cynamonem i obsypiemy słodyczą. Prawdziwe kuszenie zaczyna się od wędzonego boczku, bo to on doda smaku, aromatu i grzesznej przyjemności, która skusi niewinnego mężczyznę.
Miękkie, karmelizowane jabłka potrzebują chrupiącej szorstkości bekonowych płatów. I już na zawsze jabłko oraz boczek stanowić będą grzeszny owoc pożądania.
-
1Orzechy posiekaj w mniejsze kawałki.
-
2Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Dodaj jabłka, wymieszaj. Podsmażaj kilka minut aż jabłka będą szkliste. Posyp jabłka cynamonem. Po minucie dodaj sok z cytryny. Podsmażaj chwile.
-
3Na rozgrzanej patelni podsmaż plastry boczku aż się zrumienią i będą chrupkie.
-
4Jabłka podawaj na plastrach boczku posypane orzechami. Dodaj listek mięty.
Boczkorada
Boczek i jabłka
Do słodkiego smaku jabłek doskonale pasują chipsy z wędzonego boczku. Jest on zdecydowanie ostrzejszy i wyrazisty niż inne rodzaje boczku, co zawdzięcza starannemu procesowi wędzenia. Dym olchowy sprawia, że boczek zyskuje męski i lekko słonawy smak, co stanowi równowagę dla słodkich jabłek.