Klasyczna jajecznica na boczku wędzonym z dodatkami

Składniki
Opis wykonania

Klasyczna jajecznica na boczku wędzonym to must have weekendowych śniadań! Ba, znamy takich, którzy jedzą ją codziennie!

Jajecznica to danie, które kojarzy nam się z sielskim, rodzinnym weekendem. Najpierw długie odsypianie męczącego tygodnia, a potem wspólna celebracja pysznego i sytego śniadania. Na stole pojawia się jajecznica, czuć aromat pieczonego boczku, świeże pieczywo zachęca do pierwszego kęsa, a aromatyczna kawa budzi zmysły. Tak, zdecydowanie takie poranki lubimy!

Jajecznica na boczku to danie, które każdy z nas ma w swoim repertuarze i każdy ma na nie swój sekretny sposób. Moim sposobem jest pyszny wędzony boczek!

  • 1Boczek wrzuć na patelnię i podsmaż na złoty kolor.
  • 2Jajka wbij do małej miseczki. Sprawdź ich świeżość, a następnie wrzuć dużej miski, dodaj przyprawy i roztrzep trzepaczką.
  • 3Do boczku na patelni dodaj jajka i smaż mieszając, aż się zetną.
  • 4Jajecznicę podawaj z posiekanymi oliwkami i pomidorami pokrojonymi w kawałki.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Jajecznica na boczku
Struktura boczku sprawia, że krojenie go nastręcza wielu trudności, zwłaszcza gdy jest to boczek wędzony. Jeśli użyjesz gotowego boczku pokrojonego, nie tylko dodasz aromatu i smaku, ale ze względu na jego równą długość, możesz nim przyprószyć z wierzchu jajecznicę. Będzie prezentował się efektownie i zachwycająco.