Krem z cukinii z prażonym nerkowcem i boczkiem wędzonym

Składniki
Opis wykonania

Cukinię bierzemy na tapetę często, bo i zdrowa i lekkostrawna. Grzech nie korzystać z jej dobrodziejstw. Była i pizza, i leczo, i placki, i z ryżem i na grillu, i w piekarniku. Przyszedł czas na … krem z cukinii.  Pyszny, taki pyszny, że z czystym sercem dodaliśmy boczek wędzony w kostce, nie smażąc go wcześniej. Nie wpływaliśmy tym na smak, za to zupa była bardziej syta. Taką wkładkę energetyczną mięsolubni przyjmą z radością. Polecamy!

  • 1ziemniaki obieramy i gotujemy z czosnkiem, dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy do miękkości
  • 2śmietanę łączymy z gorącą wodą i dodajemy do gotujących się warzyw
  • 3orzechy wysypujemy na suchą patelnie, prażymy aż będą rumiane, dodajemy do warzyw
  • 4całość blendujemy na gładki krem
  • 5zupę podajemy z kosteczkami wędzonego boczku

Boczkorada

Boczek lepszy niż groszek ptysiowy!
Boczek Wędzony Krojony, intensywnie uwędzony tradycyjną metodą, można spożywać również na zimno. Stanowi świetny dodatek do zup tam, gdzie nie chcemy zakłócać głównego smaku, a jednocześnie szukamy pomysłu na jej większą sytość. Naszym skromnym zdaniem, jest lepszą propozycja niż groszek ptysiowy!