Krem z zielonego groszku z czipsem boczku pieczonego

Składniki
  • Boczek Pieczony Plastry KAMINIARZ

    - 1 opak.
  • zielony mrożony groszek

    - 1 kg.
  • ziemniaki

    - 0,5 kg
  • czosnek

    - 2 ząbki
  • świeży lubczyk

    - gałązka
  • serek mascarpone

    - 4 łyżki
  • bulion warzywny

    - 700ml
  • sól, pieprz

Opis wykonania

Krem z zielonego groszku z chipsem boczku pieczonego, to przepis na jeszcze więcej przyjemności.

Niepozorny groszek zielony to warzywo o imponującym zestawie witamin, minerałów, a także właściwościach zdrowotnych oraz odżywczych. Na „Lubię na boczku” nie lubimy jednak rezygnować z przyjemności, jest więc dla nas ważne również to, że jest przepyszny i to nawet na surowo. Byliśmy ponadto ciekawi, jak sprawdzi się w zupie, w towarzystwie boczku pieczonego. Słodki, niewinny i nieśmiały groszek oraz zdecydowany i pewny siebie boczek pieczony. Efekt przerósł oczekiwania. Sami spróbujcie a… poprosicie o drugiego czipsa, a potem kolejnego.

Tym bardziej, że Boczek Pieczony Plastry marki KAMINIARZ, wypiekany jest strumieniem gorącego powietrza w nowoczesnej technologii OIL-FREE. Nie trzeba go już smażyć, dochodzi w gorącej zupie. Skraca to czas na przygotowanie dania, a sam boczek ma niezrównany smak, którego nie uzyska się zwykłymi technologiami opiekania boczku.

  • 1groszek oraz pokrojone ziemniaki wrzucamy do bulionu, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy do miękkości
  • 2następnie dodajemy gałązkę lubczyku oraz mascarpone gotując jeszcze chwilę
  • 3po czym doprawiamy do smaku i blendujemy całość na gładką konsystencje
  • 4zupę krem przelewamy do misek i dekorujemy chipsem pieczonego boczku (Boczku Pieczonego Plastry KAMINIARZ już nie musimy przysmażać na patelni, dojdzie w gorącej zupie)

Boczkorada

Kontra potrzebna!
Do słodkiego groszku najlepiej będą pasowały boczki o wyrazistym smaku, wędzone lub pieczone.