Królowa sałatek, czyli sałatka ze szpinakiem i gotowanym boczkiem

Składniki
  • Szpinak

    - 400 g
  • Boczek Parzony Plastry DK Kaminiarz

    - 95 g
  • Jajka przepiórcze

    - 4 szt.
  • Pomidorki koktajlowe

    - 10 szt.
  • Czerwona cebula

    - 1 szt.
  • Orzeszki piniowe

    - 3-4 łyżki
  • Oliwa z oliwek

    - 2 łyżki
  • Czosnek

    - 1 ząbek
  • Sos sojowy

    - 1 łyżka
  • Sok z cytryny

    - 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Diabeł tkwi w szczegółach? Zdecydowanie tak! Przygotowując sałatkę ze szpinakiem i gotowanym boczkiem, kluczowym jest odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Wymaga to jedynie odrobiny uwagi, a odpłaca się szerokimi uśmiechami na twarzach gości przy stole. Połączenie prostoty i doskonale uzupełniających się smaków leży u źródeł każdego dania doskonałego – nie zapomnij o jakościowych składnikach, by osiągnąć kulinarny szczyt.

  • 1Szpinak opłucz i odsącz z wody.
  • 2Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i posiekany w plasterki ząbek czosnku.
  • 3Czosnek delikatnie podsmaż przez pół minuty, a następnie dodaj na patelnię cały szpinak, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzewaj dalej aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość.
  • 4Zaraz potem dodaj na patelnię boczek pokrojony w nieduże kawałki, zamieszaj całość i zdejmij z ognia.
  • 5Na osobnej suchej patelni upraż orzeszki piniowe do czasu, aż zaczną się wyraźnie rumienić.
  • 6W rondelku zagotuj wodę i wstaw do niej jajka przepiórcze na ok. 3 minuty. W tym czasie powinny się ugotować na twardo.
  • 7Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pomidory w ćwiartki lub na połówki.
  • 8Teraz czas na skomponowanie sałatki. Skosztuj odrobiny szpinaku i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego uprażone orzeszki piniowe, pomidory, cebulę i całość delikatnie wymieszaj.
  • 9Sałatkę podaj w małych miseczkach, udekorowaną połówkami przepiórczych jaj i oprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 10Dodatkowym urozmaiceniem jest możliwość jedzenia tej sałatki przy pomocy pałeczek do potraw orientalnych.