Składniki
-
Szpinak
- 400 g
-
Boczek Parzony Plastry DK Kaminiarz
- 95 g
-
Jajka przepiórcze
- 4 szt.
-
Pomidorki koktajlowe
- 10 szt.
-
Czerwona cebula
- 1 szt.
-
Orzeszki piniowe
- 3-4 łyżki
-
Oliwa z oliwek
- 2 łyżki
-
Czosnek
- 1 ząbek
-
Sos sojowy
- 1 łyżka
-
Sok z cytryny
- 1 łyżka
-
Sól i pieprz do smaku
Opis wykonania
Diabeł tkwi w szczegółach? Zdecydowanie tak! Przygotowując sałatkę ze szpinakiem i gotowanym boczkiem, kluczowym jest odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Wymaga to jedynie odrobiny uwagi, a odpłaca się szerokimi uśmiechami na twarzach gości przy stole. Połączenie prostoty i doskonale uzupełniających się smaków leży u źródeł każdego dania doskonałego – nie zapomnij o jakościowych składnikach, by osiągnąć kulinarny szczyt.
-
1Szpinak opłucz i odsącz z wody.
-
2Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i posiekany w plasterki ząbek czosnku.
-
3Czosnek delikatnie podsmaż przez pół minuty, a następnie dodaj na patelnię cały szpinak, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzewaj dalej aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość.
-
4Zaraz potem dodaj na patelnię boczek pokrojony w nieduże kawałki, zamieszaj całość i zdejmij z ognia.
-
5Na osobnej suchej patelni upraż orzeszki piniowe do czasu, aż zaczną się wyraźnie rumienić.
-
6W rondelku zagotuj wodę i wstaw do niej jajka przepiórcze na ok. 3 minuty. W tym czasie powinny się ugotować na twardo.
-
7Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pomidory w ćwiartki lub na połówki.
-
8Teraz czas na skomponowanie sałatki. Skosztuj odrobiny szpinaku i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Następnie dodaj do niego uprażone orzeszki piniowe, pomidory, cebulę i całość delikatnie wymieszaj.
-
9Sałatkę podaj w małych miseczkach, udekorowaną połówkami przepiórczych jaj i oprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
10Dodatkowym urozmaiceniem jest możliwość jedzenia tej sałatki przy pomocy pałeczek do potraw orientalnych.