Składniki
-
Makaron typu lasagne
- 180 g
-
Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz
-
Cebula
- 1 szt.
-
Ser mozzarella
- 2 szt.
-
Oliwa
- 1 łyżka
-
Ser żółty
- 200 g
-
Śmietana 18%
- 125 ml
-
Ząbek czosnku
- 2 szt.
-
Majeranek
- 2 łyżeczki
-
Sól i pieprz do smaku
Opis wykonania
Lasagne świetnie znamy i chętnie zaadaptowaliśmy ją do polskich warunków. Tradycyjnie przygotowywana jest z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Równie smaczna, a jednocześnie niepowtarzalna może się stać, gdy standardowe dodatki zastąpimy boczkiem i mozzarellą. Choć zyskamy nowe oblicze lazanii, to zachowa ona swój prosty sposób przygotowania. Płaty makaronu przełożone rozpuszczoną mozzarellą o delikatnym smaku i wędzonym boczkiem, podsmażonym z cebulą i czosnkiem, to idealne połączenie.
-
1Cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z cebulą.
-
2Mozzarellę pokrój w grubsze plasterki.
-
3W żaroodpornym naczyniu ułóż dwie warstwy z płatów makaronu, mozzarelli i boczku. W miseczce wymieszaj śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem. Zalej zapiekankę. Posyp całość startym serem żółtym. Przykryj naczynie. Zapiekaj w 200 stopniach przez 40 minut.
-
4Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut aby wierzch się zrumienił. Na koniec dodaj skwarki z boczku.
Boczkorada
Boczek do makaronu
Lasagne to danie o wyjątkowej strukturze, aby nie zaburzyć urody tego włoskiego dania użyj wędzonego boczku, krojonego w idealnie równą kostkę. Ciągliwa struktura wędzonego boczku, sprawia że trudno jest go pokroić. Jednak w tym wypadku świetnie sprawdzi się właśnie Boczek Wędzony Krojony Kostka. Lazanię najlepiej przyprószyć skwarkami z takiego boczku. Nie dość, że będzie ładne wyglądało to jeszcze aromat boczku wymiesza się z aromatami innych przypraw, tworząc kompozycję obok której żaden żołądek „nie przejdzie” spokojnie.