Przepis na Leczo z kiełbasą i boczkiem wędzonym

Składniki
  • Kolorowa papryka

    - 5 sztuk
  • Cukinia

    - 2 małe sztuki
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka Kaminiarz 

    - 180 g
  • Nieduży kawałek dobrej kiełbasy

  • Cebula

    - 2 sztuki
  • Pomidory

    - 6 sztuk
  • Czerwona słodka papryka w proszku

    - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Tak samo jak zastąpienie tradycyjnej słoniny, mięsną przyprawą, czyli wędzonym boczkiem.

Tajemnicą idealnego leczo nie jest bowiem ścisłe trzymanie się listy składników. W tym zakresie zachęcam Cię do eksperymentów i wplatania swoich ulubionych dodatków. Najistotniejsze w całym procesie przyrządzania leczo jest rozpoczęcie od gotowania składników twardszych, a potem stopniowe dodawanie tych, które potrzebują mniej czasu. Dzięki temu leczo nie stanie bezkształtną papką, ale będzie kolorowym, pełnym kolorów i chrupiących warzyw przysmakiem.

 

  • 1Boczek włóż do rozgrzanego niezbyt mocno garnka. Podsmażaj przez chwilę, a kiedy tylko zacznie się rumienić i wytopi się niego tłuszcz, dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  • 2Podsmażaj całość przez kilka minut, aż cebula całkiem zmięknie, a boczek ładnie się zarumieni
  • 3Następnie dodaj do garnka paprykę w proszku i całość dokładnie zamieszaj. Nadal podsmażaj przez chwilę.
  • 4Paprykę pokrój w długie, cienkie paski i dodaj do garnka. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu możesz zamieszać zawartością garnka i pilnować, aby nic się nie przypaliło.
  • 5Po 10 minutach dodaj do garnka pomidory obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki, i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
  • 6Teraz pora na cukinię – pokrój ją na cienkie plasterki (młodej cukinii nie musisz obierać ze skóry) i dodaj do garnka.
  • 7Zaraz potem dodaj pokrojoną w dość cienkie plastry kiełbasę.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek w leczo
W leczo, jako przyprawa, najlepiej sprawdzi się boczek wędzony, bo właśnie na takich wędzonych aromatach najbardziej nam zależy w tym daniu. Dodatkowo z czysto praktycznych najlepiej skorzystać z boczku już pokrojonego, co zaoszczędzi całkiem sporo czasu w trakcie przygotowania.