Makaron z domowym pesto ze szpinaku i boczkiem smażonym

Składniki
  • Makaron papardelle (szerokie wstążki)

    - 400 g
  • Liście szpinaku

    - 200-300 g
  • Boczek Smażony CHIPS Kaminiarz

    - 10-12 plastrów
  • Orzechy laskowe

    - ok. 20 sztuk
  • Czosnek

    - 4 ząbki
  • Ser parmezan

    - 30-40 g
  • Oliwa z oliwek

    - 4 łyżki
  • Sok z cytryny

    - 2 łyżki
  • Świeże listki ziół

    - odrobina do podania
  • Papryczka chili

    - odrobina do podania
  • Sól i pieprz do smaku

    - wedle uznania
Opis wykonania

Dobry makaron, świeży szpinak i smakowity boczek to świetne trio, które wzbogacone kilkoma dodatkami stworzy niebanalne danie. W prostocie siła! Dlatego właśnie potrawy z niewielkiej ilości składników to esencja wielu najsmaczniejszych kuchni świata. Ich główną tajemnicą są dobrej jakości produkty i serce wkładane w przygotowanie.

Taki właśnie jest ten makaron. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pięknie wygląda, co sprawa że to świetna propozycja na weekendowy obiad dla gości. Tak samo dobrze sprawdzi się jednak dla osób zapracowanych, które chcą w samym środku pracowitego tygodnia zjeść szybko, smacznie, zdrowo i do tego we własnym domu.

 

  • 1Makaron ugotuj aldente zgodnie z instrukcją z opakowania, a w trakcie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
  • 2Plastry boczku ułóż pojedynczo na patelni, dodaj pokrojony w cienkie plasterki jeden ząbek czosnku i pogrzej, aby boczek lekko się przyrumienił.
  • 3Kiedy boczek jest już na patelni, czas przygotować pesto ze szpinaku. Wszystkie zielone liście opłucz w zimnej wodzie i włóż je do pojemnika blendera.
  • 4Dodaj orzechy, ser, pozostały czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i zmiksuj całość na gładką i dość rzadką pastę. Pesto powinno być gotowe po kilkudziesięciu sekundach blendowania.
  • 5Kiedy tylko boczek się zarumieni, a czosnek zeszkli na wytopionym z boczku tłuszczyku, dodaj na patelnię makaron i prawie całe szpinakowe pesto (odrobinę zostaw do podania).
  • 6Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak by wstążki makaronu idealnie pokryły się zielonym pesto.
  • 7Zawartość patelni możesz jeszcze przez ok. 1 minutę podgrzewać na niezbyt dużym ogniu.
  • 8Podawaj makaron jeszcze gorący, z mniej więcej trzema paskami rumianego boczku na każdą porcję.
  • 9Każdą porcję makaronu możesz oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i grubo startym parmezanem, następnie udekorować posiekanym drobno czerwonym chili, a także listkami świeżych ziół (np. mięty lub bazylii).

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek dla niecierpliwych
W przepisie wykorzystany został boczek smażony w formie długich pasków, ponieważ jest to bardzo wygodne i pozwala przyrządzić całe danie w dosłownie kilka minut, bez krojenia i długiej obróbki cieplnej. Boczek to przyprawa, która gwarantuje nadanie wyraźnego akcentu potrawie złożonej w głównej mierze z delikatnych w smaku składników.