Palony bakłażan w boczku

Składniki
Opis wykonania

Palony bakłażan w boczku to poezja! Jego uniwersalność przypomina uniwersalność boczku! Wiedzieliśmy, że ich połączenia wyjdzie doskonale.

Wszechstronność bakłażana gotujący znają doskonale. Bakłażan daje szerokie pole do kulinarnych wyczynów, może być pieczony, smażony lub grillowany. Do tego, to owoc niskokaloryczny, z dużą zawartością błonnika i zwyczajnie smaczny. Nadaje się jako przekąska, pesto do makaronu, do gulaszu, sałatek i nawet, a może przede wszystkim do fast food-ów. Pizza lub zapiekanka z bakłażanem toć przecie poezja.

Uniwersalność bakłażana przypomina…uniwersalność boczku! Dlatego wiedzieliśmy, że ich połączenia musi wyjść doskonale. Skórkę bakłażana opaliliśmy na gazowym palniku kuchenki, co nadało mu bardziej intensywny, wędzony smak. Boczek wybraliśmy parzony, by nie podbijać nut wędzonych. Dodaliśmy marynatę słodko-kwaśną i wyszło pyszne danie. Idealny dodatek do klasycznych obiadów.

 

Jeśli nabraliście ochoty na bakłażan to zapraszamy do przepisu: „Grillowany boczek z cukinią i bakłażanem”

  • 1starannie umytego bakłażana opalamy na gazie, aż skórka stanie się delikatnie zwęglona
  • 2czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z sosem sojowym i słodko-kwaśnym
  • 3bakłażana kroimy na cienkie słupki i ściśle owijamy w plastry boczku, wykładamy na patelnię i smażymy, aż do zarumienienia się boczku
  • 4następnie zalewamy marynatą i smażymy, aż do zgęstnienia sosu

Boczkorada

Do bakłażana, tylko boczek parzony!
Generalnie to bakłażana należy stosować boczek parzony. Idealnie się komponują. Tu dodatkowo jest to ważne bp skórkę bakłażana opaliliśmy na gazowym palniku kuchenki, co nadało mu bardziej intensywny, wędzony smak.