Pasta z ciecierzycy z pieczonym boczkiem

Składniki
Opis wykonania

Pasta z ciecierzycy, czyli inaczej hummus, nie jest daniem na myśl o którym ślinka…cieknie. Dlatego podjęliśmy to wyzwanie! Wyszła znakomita!

Pasta z ciecierzycy, czyli inaczej hummus, nie jest daniem na myśl o którym ślinka…cieknie. Przynajmniej u nas. Sami rozumiecie. 🙂 Odkładaliśmy ten temat, aż w końcu podjęliśmy wyzwanie! To ukłon w stronę osób „mięsnych” żyjących w „środowiskach wegetariańskich”, i wegetarian żyjących w środowiskach „mięsnych”. Małe „tipy”, które pozwolą upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i spowodują, że… ślinka jednak pocieknie.

W samej paście ważną rolę odegrał sezam i limonka. Polecamy również dodać prażone orzechy, które w podstawowym przepisie się nie znajdują, ale eksperymenty pokazały, że warto. No i boczek pieczony, niezrównany w swoim smaku. Pasta wyszła jak … ta lala!

  • 1rozgniecione ząbki czosnku podpiekamy w garnku, dodając oliwę i sok z wyciśniętej limonki
  • 2cieciorkę wraz z zalewą, łączymy z czosnkiem i dwiema łyżkami pasty z sezamu po czym blendujemy na gładką masę
  • 3pastę na dużym talerzu wykładamy dekorując warzywami lub ziołami i kropimy oliwą z oliwek, można dodać sezam lub prażone orzechy, a na koniec wierzch pasty dekorujemy pieczonym boczkiem

Boczkorada

Jaki boczek do hummusa?
Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ to drobne płatki posiekanego boczku, upieczonego w technologii OIL-FREE strumieniem gorącego powietrza. Można je na zimo dodać do hummusa lub podsmażyć przez pół minuty. Świetnie dekorują, dodają smak i aromat daniom. Idealny do past i fast-foodów.