Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem wędzonym

Składniki

Ciasto

  • Mąka

    - 3 szklanki
  • Gorąca woda

    - 3/4 szklanki
  • Jajko

    - 1 szt.
  • Oliwa

    - 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Farsz

Opis wykonania

Podobno nawet w najbardziej egzotycznych krajach słyszano o polskich pierogach. Lecz to, co sprawia, że o ich smaku i aromacie śnią zarówno w Warszawie, jak i na Sri Lance – to sposób podania. A nawet dziecko wie, że bez skwarków – nie podawaj!

Nieważne, czy z kaszą czy z grzybami, z wody czy podsmażane – boczek być musi, bo to on nadaje pierogom smaku domowej kuchni i wieczornej kolacji u mamy. Aromat boczku kojarzy się z polską gościnnością, z „czym chata bogata”, ze słowiańską kropką nad „i”.

Śmiało dodajmy więc boczku do farszu i nie szczędźmy go na pierogi. Niech wiedzą, jak u nas jedzą!

  • 1Ugotuj kaszę na sypko. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż razem z boczkiem na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Odłóż część cebuli do okraszenia.
  • 2Wymieszaj kaszę z pokruszonym serem, boczkiem i cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  • 3W międzyczasie zrób ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, oliwę i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Zagniataj powoli ciasto, dolewając wodę aż będzie gładkie i sprężyste.
  • 4Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij krążki i na każdy wyłóż farsz. Sklej mocno brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch.
  • 5Podawaj okraszone cebulką.

Boczkorada

Boczek do kaszy
Uwielbiasz smak kaszy i smak boczku? Połącz je ze sobą – aby boczek podkreślił smak kaszy, zdecyduj się na jego wędzoną wersję. Sekretem wędzonego boczku jest wyrazisty smak dymu z drewna olchowego, który perfekcyjnie współgra z każdym rodzajem kaszy. Wersja krojona w kostkę, dodatkowo ułatwi przygotowanie całego dania.