Pierś z gęsi , pieczona z jabłkami i boczkiem dojrzewającym

Składniki
Opis wykonania

Na świętego Marcina najlepsza gęsina! Pewnie wielu z Was słyszało to powiedzenie. Kiedyś bowiem, serwowanie gęsiny podczas Święta Niepodległości, było naszą polską tradycją, może nie aż tak powszechną jak podawanie indyka na Święta Dziękczynienia w USA, ale jednak! Od kilku lat zauważyć można kampanie promujące gęsinę, zwłaszcza w okresie Święta Niepodległości, czemu przyklaskujemy z radością. Gęsina jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa! Zawiera dużo białka, minerałów, witamin i ma korzystny skład tłuszczów, w tym Omega-3 i -6. Czy soczyste i kaloryczne mięso z gęsiny potrzebuje jeszcze boczku?  Nie, ale… wypróbujcie! Mix aromatów pieczenia i tłuszczy daje wyjątkowy efekt! Aha i nie zapomnijcie o jabłkach! 🙂 Najlepiej od razu sięgnijcie po nasz przepis na pierś z gęsi pieczoną z jabłkami i boczkiem i… możecie świętować!  Gdy spróbujecie, zostaniecie…wyzwoleni!

  • 1pierś z gęsi starannie myjemy i dzielimy na 2 kawałki
  • 2nacieramy gęsinę czosnkiem, rozmarynem i solą morską, całość zalewamy octem winnym i sokiem z kawałka cytryny, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
  • 3jabłka dzielimy na 2 części usuwając gniada nasienne
  • 4następnie umieszczamy pierś z gęsi w żaroodpornym naczyniu, skórką do góry, delikatnie ją nacinając, polewamy mięso 6 łyżkami wody i pieczemy 90 minut (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni
  • 5następnie polewamy jeszcze 4 łyżkami wody, dodajemy jabłka oraz plastry dojrzewającego boczku i pieczemy jeszcze około 30 minut
  • 6po upieczeniu czekamy, aż mięso delikatnie przestygnie
  • 7gęsina może być daniem obiadowym lub po skrojeniu w cieniutkie plasterki, smaczną wędliną
  • 8podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnie z gęsiną odnajdą się kluski na parze i modra kapusta

Boczkorada

Gęsina i boczek?
Gęsina – z wzajemnością! - kocha boczek intensywnie wędzony oraz dojrzewający. Boczek parzony raczej nie jest zapraszany…