Przepis na „Pizzę Carbonara” w Międzynarodowym Dniu Pizzy!

Składniki
  • Boczek Parzony Plastry KAMINIARZ

    - 1 opak.
  • mąka pszenna

    - 500g
  • drożdże

    - 5 dag
  • śmietana 12%

    - 1 opak.
  • ser mozarella

  • ser parmezan

  • cebula

  • jajko

  • oliwa czosnkowa

  • olej

  • cukier

  • sól i pieprz

Opis wykonania

Przepis na pizzę Carbonara to przepis na Międzynarodowy Dzień… Przyjemności!

Pizzę kochają wszyscy.  Jest smaczna, pożywna, można ją podawać na wiele sposobów i jest uniwersalna. Sprawdza się na randce, podczas oglądania meczu, nie dziwi podczas spotkań rodzinnych, ani biznesowych. Jemy ją na obiad i kolację, jako przekąskę i podwieczorek. Aż 96% Polaków przyznaje się do jedzenia pizzy, w tym ok 20% przygotowuje ją samodzielnie w domu! No to mamy dla Was propozycję nie do odrzucenia.Przepis na Pizzę Carbonara! A jak Carbonara to boczek parzony! Spróbujcie, jest po prostu pyszna! Będziecie do niej wracali nie tylko podczas Międzynarodowy Dnia Pizzy.

 

Data publikacji: 09.02.2020

  • 1mąkę, drożdże, kilka kropel oleju, szczyptę soli oraz cukier połączyć razem i wymieszać w 300 ml wody
  • 2po wymieszaniu przykryć ciasto szmatką i odstawić na 30 minut
  • 3następnie wyrobić ciasto rękami, uformować kulę i rozwałkować je na spód do pizzy, a powstały „placek” ułożyć na pergaminie do pieczenia
  • 4w kolejnym kroku połączyć śmietanę z jajkiem, startym parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem i uzyskaną masą wysmarować grubo „placek”
  • 5następnie poszatkować cebulę i rozłożyć ją na cieście pizzy
  • 6plastrami boczku parzonego udekorować wierzch pizzy
  • 7całość przyprószyć cząstkami sera mozarella
  • 8piec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 15 minut
  • 9podawać pizzę skropioną oliwą czosnkową

Boczkorada

Jaki boczek do pizzy?
Do pikantniejszych pizz i „mięsnych” np. Wiejskiej lub Farmerskiej stosujemy boczek wędzony lub pieczony, do wytrawnych – boczek dojrzewający, który z taką rukolą „tańczy” walca wiedeńskiego, a jak Pizza Carbonara to boczek parzony! Bez dyskusji! :)