Pizza na wędzonym boczku, z czerwoną cebulą, orzechami i miodem

Składniki
  • Boczek Wędzony Plastry DK 95 g KAMINIARZ

    - 1 opak.
  • cebula czerwona

    - 1 szt.
  • orzechy włoskie lub migdały

    - garść
  • mód gryczany

    - kilka łyżek
  • mąka przenna

    - 50 dag
  • drożdże

    - 40g
  • ciepła woda

    - 250 ml
  • sól

    - 1 płaska łyżeczka
  • cukier

    - 1/2 łyżeczki
  • oliwa

    - 2 łyżki
Opis wykonania

Fanów pizzy na boczku na szczęście nie brakuje! Mamy dla Was kolejną propozycję. Tym razem boczek wędzony połączyliśmy z cebulą, orzechami i miodem gryczanym. Kto lubi zdecydowane smaki, będzie zachwycony. Dla kogo będzie za mocno, niech zamieni miód gryczany na zwykły. Nas, po raz kolejny już, zaskoczyła kombinacja smakowa orzechów włoskich i upieczonego boczku. Migdały, jak to mówią młodzi, też dały radę, 🙂 ale orzechy i boczek to jest to! Z pewnością będziemy do tych połączeń wracali (dotychczasowe przepisy z boczkiem i orzechami zajdziecie tutaj – kliknij). Oczywiście możecie podawać je z ulubionymi sosami, najlepszy będzie tu sos czosnkowy. Smacznego! 

  • 1drożdże z cukrem i wodą mieszamy, następnie pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
  • 2zaczyn łączymy z mąką i odrobiną oliwy, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
  • 3następnie formujemy płaski placek i smarujemy go miodem gryczanym, dodajemy posiekaną cebulkę i orzechy oraz plastry boczku wędzonego
  • 4pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Boczkorada

Orzechy wyznaczają
Ze względu na obecność w składnikach orzechów włoskich i migdałów, najlepiej będzie pasował wytrawny boczek wędzony.