Pizza na boczku? Fanów pizzy na boczku na szczęście nie brakuje! Mamy dla Was kolejną propozycję. Tym razem boczek wędzony połączyliśmy z cebulą, orzechami i miodem gryczanym. Kto lubi zdecydowane smaki, będzie zachwycony. Dla kogo będzie za mocno, niech zamieni miód gryczany na zwykły. Nas, po raz kolejny już, zaskoczyła kombinacja smakowa orzechów włoskich i upieczonego boczku. Migdały, jak to mówią młodzi, też dały radę, 🙂 ale orzechy i boczek to jest to! Z pewnością będziemy do tych połączeń wracali (dotychczasowe przepisy z boczkiem i orzechami zajdziecie tutaj – kliknij). Oczywiście możecie podawać je z ulubionymi sosami, najlepszy będzie tu sos czosnkowy. Smacznego!
Pizza na wędzonym boczku, z czerwoną cebulą, orzechami i miodem

Składniki
- - 1 opak.
-
cebula czerwona
- 1 szt. -
orzechy włoskie lub migdały
- garść -
mód gryczany
- kilka łyżek -
mąka przenna
- 50 dag -
drożdże
- 40g -
ciepła woda
- 250 ml -
sól
- 1 płaska łyżeczka -
cukier
- 1/2 łyżeczki -
oliwa
- 2 łyżki
Opis wykonania
- 1drożdże z cukrem i wodą mieszamy, następnie pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
- 2zaczyn łączymy z mąką i odrobiną oliwy, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
- 3następnie formujemy płaski placek i smarujemy go miodem gryczanym, dodajemy posiekaną cebulkę i orzechy oraz plastry boczku wędzonego
- 4pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Ten przepis przygotowała:
Redakcja