Podpłomyk z boczkiem

Składniki
  • Boczek Pieczony Plastry KAMINIARZ

    - 1 opak.
  • papryka ostra

    - 2 szt.
  • mąka pszenna

    - 250g
  • woda

    - 150 ml
  • oliwa

    - 1 łyżka
  • sól

    - 1 łyżka
  • cukier

    - 1 łyżka
  • szczypiorek

    - pęczek
Opis wykonania

Podpłomyk z boczkiem to przepis na kryzysowe sytuacje, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego! Robi się je prosto i szybko!

Podpłomyk to historyczny rodzaj pieczywa, wypiekanego ongiś na rozgrzanych kamieniach, który… nie traci na popularności. Te nieco spartańskie płaskie chlebki, zwane ponoć również jako „wychopieniek”, świetnie odnajdują się w dzisiejszych kryzysowych sytuacjach, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego, z pomocą przychodzą właśnie podpłomyki! Robi się je prosto i szybko, z samej mąki i wody, bez drożdży i proszku do pieczenia. Korzystając z różnych dodatków można z nich za każdym razem skomponować smaczne danie, mogą np. stać się bazą do domowej pizzy. Podpłomyki świetnie sprawdzą się na kolację, zwłaszcza w takim wydaniu, jak w naszym przepisie. Z boczkiem pieczonym i papryką są zaskakująco pyszne!

  • 1mąkę łączymy z wodą, łyżką soli, cukru i oliwą, po czym mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na min. 10 - 15 min, przykrywając ściereczką
  • 2następnie masę formujemy na placki i smażymy je na suchej, rozgrzanej wcześniej patelni przez kilka minut i z obu stron
  • 3obok pieczemy paprykę ostrą, wcześniej umytą i pociętą na plastry oraz podgrzewamy plastry boczku pieczonego
  • 4gotowe podpłomyki smarujemy oliwą, nakładamy upieczoną paprykę oraz boczek i ozdabiamy świeżym szczypiorkiem
  • 5jeśli masz ochotę, możesz podpłomyk skropić sosem jogurtowym lub czosnkowym

Boczkorada

Jaki boczek do podpłomyków?
Do smaku uprażonego na patelni chleba, najlepiej pasować Będzie Pieczony Plastry KAMINIARZ, który wystarczy tylko podgrzać na patelni. Jako alternatywę możemy podać jeszcze Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ, tu standardowo trzeba go usmażyć.