Podpłomyk z boczkiem to przepis na kryzysowe sytuacje, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego! Robi się je prosto i szybko!
Podpłomyk to historyczny rodzaj pieczywa, wypiekanego ongiś na rozgrzanych kamieniach, który… nie traci na popularności. Te nieco spartańskie płaskie chlebki, zwane ponoć również jako „wychopieniek”, świetnie odnajdują się w dzisiejszych kryzysowych sytuacjach, gdy… nic nie w kuchni. Gdy trzeba zrobić coś z niczego, z pomocą przychodzą właśnie podpłomyki! Robi się je prosto i szybko, z samej mąki i wody, bez drożdży i proszku do pieczenia. Korzystając z różnych dodatków można z nich za każdym razem skomponować smaczne danie, mogą np. stać się bazą do domowej pizzy. Podpłomyki świetnie sprawdzą się na kolację, zwłaszcza w takim wydaniu, jak w naszym przepisie. Z boczkiem pieczonym i papryką są zaskakująco pyszne!