Cztery pomysły na kanapki z boczkiem

Składniki
  • Ulubione pieczywo np. rogal maślany, pełnoziarnisty chleb

Do kanapki nr 1

Do kanapki nr 2

Do kanapki nr 3

Do kanapki nr 4

Opis wykonania

Chłodnych i wietrznych dni przybywa, z drzew spadają ostatnie liście, a szarówka za oknem nie zachęca wyjścia na zewnątrz. Jak temu zaradzić? Zacznij od dobrego i energetycznego śniadania!

Jakie powinny być idealne kanapki? Przede wszystkim smaczne i , bo to zwykle szybkie przekąski, w przerwie między kolejnymi obowiązkami. Najlepiej więc z boczkiem! 🙂 Boczek poza walorami smakowymi, jest kaloryczny idealnie nadaje się na jesienne chłodniejsze dni. Poza tym warto znać kilka dodatkowych trików, które sprawią że żadna kanapka nie będzie nudna. Ba, sprawią że każda kanapka będzie właśnie idealna a także kolorowa i miła dla oka. W końcu jeść zaczynamy tak naprawdę… oczami.

Składniki:

Ilości i proporcje składników dobierz wedle własnego uznania. W kanapkach najważniejsze jest sprytne połączenie smaków i tekstur poszczególnych produktów, a nie dokładne pilnowanie się ich ilości.

  • 1Niezależenie od tego jaki rodzaj pieczywa wybierzesz do swoich kanapek, polecam podpieczenie go w piekarniku na chrupko. Dzięki temu kanapka zyska na estetyce, a także osiągniesz lubianą przez wszystkich chrupkość.
  • 2Kanapka nr 1 to polska klasyka, którą przyrządzisz naszych ulubionych – wręcz narodowych – składników. Pieczywo posmaruj słuszną porcją majonezu, następnie ułóż spory liść sałaty, gruby plaster pomidora, a na nim plasterek boczku dojrzewającego. Jeszcze tylko odrobina posiekanego szczypioru, kleks brązowego sosu lub pikantnego ketchupu i gotowe!
  • 3Kanapka nr 2 w pierwszej chwili może wydawać się nieco ekscentryczna, jednak połączone w niej smaki idealnie się komponują. Zacznij od posmarowania chrupiącego pieczywa solidną porcją serka koziego, a następnie ułóż na nim plastry świeżej figi. Dodaj plaster boczku dojrzewającego i oprósz całość posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
  • 4Kanapka nr 3 to propozycja, której nie powstydziłyby się najmodniejsze i najbardziej hipsterskie food trucki. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w dość cienkie plastry i skarmelizuj na patelni z dodatkiem tłuszczu (np. oleju kokosowego) i miodu. Na pieczywie ułóż plastry gruszki, dojrzewający boczek, listki rukoli i pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę. Na sam koniec posyp kanapkę odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu.
  • 5Kanapka nr 4 to murowany hit. Wymaga jednak nieco więcej przygotowań niż pozostałe propozycje, ponieważ przygotujemy w tej opcji pyszne smarowidło kanapkowe na bazie boczku. Pokrojony w kostkę wędzony boczek wrzuć na zimną patelnię i zacznij podgrzewać. Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną cebulę szalotkę i smaż na średnim ogniu do czasu, kiedy cebula ładnie się zeszkli i zmięknie, a boczek zyska rumiany kolor. Następnie dodaj na patelnię suszoną żurawinę sparzoną wcześniej wrzątkiem, całość zamieszaj, podsmaż przez 2-3 minuty. Całą zawartość patelni ostudź, aby składniki się związały. Możesz takie smarowidło dodatkowo zmiksować w blenderze (opcjonalnie). Przed samym podaniem dodaj do smarowidła posiekane świeże zioła, a następnie na każdą kromkę czy bułkę nałóż po solidnej porcji.

Ten przepis przygotował:

Tomek Lach

bloger, Zajadam.pl

Kucharz amator, autor bloga.
W kuchni nie boi się eksperymentować.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Boczek na kanapki
Do tego przepisu wybrałem dwa rodzaje boczku: dojrzewający w plastrach, którego wytrawny, wyrafinowany smak nada charakteru każdej kanapce, a także krojony wędzony, który najlepiej nadał się do podsmażenia i przygotowania aromatycznego boczkowego smarowidła.