Opis wykonania
Mam dla Was propozycję na trzy szybkie przekąski z boczkiem w roli głównej. Idealnie sprawdzą się na mecz piłkarski, imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
Raz dwa trzy i można zajadać!
Smacznego!
Data publikacji: 21.12.2016
-
Zapiekane kąski:
-
1Jabłka umyj, pokrój w ósemki, wydrąż gniazda nasienne.
-
2Jabłka oprósz chili i obwiń plastrami boczku.
-
3Zapiekaj 10 min w 180°C
-
Koreczki:
-
1Umyj i osusz szpinak.
-
2Oliwki owijaj listkami szpinaku i plastrami boczku, nadziewaj na wykałaczki.
-
Popcorn z boczkiem:
-
1Boczek pokrój w kostkę. Pokrojone płatki podsmaż na suchej patelni 2 minuty.
-
2W ganku rozgrzej olej, wrzuć popcorn, przykryj przykrywką. Podgrzewaj, aż ziarno się upraży. Wymieszaj z boczkiem, dopraw solą i pieprzem.
Ten przepis przygotowała:
Dorota Wdowińska-Rozbicka
blogerka, Dorota Smakuje
W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.
Więcej moich przepisów
Boczkorada
Boczek do przekąsek
Możliwość zakupu boczku w perfekcyjnie pokrojonych plastrach jest w przypadku przekąsek kwestią kluczową. Przekąski muszą przecież wspaniale i zachęcająco wyglądać. Próba samodzielnego krojenia boczku w płacie, zwłaszcza w przypadku boczku wędzonego i dojrzewającego, ma małe szanse na powodzenie. Korzystajmy z gotowych rozwiązań!