Przepis na domowy fast-food: Tortilla z kurczakiem i boczkiem

Składniki
  • Boczek Smażony Chips KAMINIARZ 100 lub 250g

    - 1 opak.
  • placki tortilli

    - 4 szt.
  • piersi z kurczaka

    - 2 szt.
  • sałata

    - główka
  • warzywa np. pomidor, ogórek, cukinia, papryka słodka, cebula

    - w zależności od wielkości
  • ser mozzarella

    - 1 opak.
  • przyprawy: majeranek, sól pieprz, ulubione zioła

    - wg uznania
  • musztarda

    - 2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek

  • sos vinegret

Opis wykonania

Jedzenie typu fast-food to pokusa, której nie potrafimy sobie odmówić. Jeśli fastfood nie jest podstawą diety, a okazjonalną przyjemnością, to wyrzuty sumienia są niepotrzebne. Życie musi mieć bowiem smak! Pamiętajmy też, że prawdziwy fast-food bez boczku nie istnieje! Jak zrobić domowy fast food? To proste, wystarczy skorzystać z naszego przepisu na tortillę z kurczakiem oraz plastrami smażonego boczku i …cieszyć się smakiem!

  • 1pierś z kurczaka starannie myjemy i czyścimy z błon, kroimy na mniejsze części
  • 2mięso marynujemy w łyżce oliwy z oliwek, z papryką, majerankiem, solą i pieprzem, po czym odkładamy do lodówki na 30 minut
  • 3ser mozzarella, paprykę i pomidora kroimy na mniejsze kawałki
  • 4sałatę drobno szatkujemy
  • 5cukinię i ogórek kroimy w cienkie plasterki
  • 6cebulę kroimy w pół talarki
  • 7zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, na patelni przez kilka minut
  • 8Boczek Smażony Chips KAMINIARZ podgrzewamy krótko na rozgrzanym oleju, na patelni
  • 9następnie na rozgrzanej, ale suchej patelni podgrzewamy placki tortilli
  • 10na ciepłych plackach przygotowane składniki: mozarellę, sałatę, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka oraz plastry smażonego boczku
  • 11dodajemy musztardę do smaku oraz polewamy całość sosem vinegret, i jeśli chcemy ulubione zioła
  • 12placki tortilli zwijamy w rulon

Boczkorada

Prawdziwy fast-food bez boczku nie istnieje!
W przygotowaniu domowego fast-food-a najlepiej sprawdzi się boczek w plastrach i krojony w słupki, lub płatki. Profesjonalni kucharze najchętniej do fast-foodów wybierają boczek wędzony i smażony.