Przepis na domowy fast-food? Zapiekanka z boczkiem, serem i pieczarkami! Królowa polskiego fast-food-a z okresu PRL.-u! Nie da się jej zapomnieć! A jak smakuje…eh!
Któż z nas nie pamięta zapiekanki z roztopionym serem i farszem cebulowo-pieczarkowym! Ta zapiekanka to nasz narodowy, polski fast food. Na rynku pojawiła się jeszcze w latach 70-tych, w okresie PRL, a sprzedawano ją w ulicznych budkach i barach szybkiej obsługi. Po okresie transformacji na kilka lat odeszła nieco w zapomnienie. Przy pizzy, burgerach i frytkach wydawała się nieco przaśna, ale zasłużenie wróciła do łask! Dlaczego? Ponieważ szybko się ją przygotowuje, jest idealna na szybkie przekąski, czy na imprezę z przyjaciółmi. Dziś przygotowuje się ją w różnych wariantach, z wieloma różnymi dodatkami. Warto mieć na uwadze że najlepsza jest zapiekanka z boczkiem wędzonym! 🙂 I tego składnika przy komponowaniu idealnej zapiekanki nie można pomijać! Aromat smażonego boczku, w połączeniu z aromatem roztopionego sera tworzą magnetyczną siłę, której nie da się oprzeć! Prawdziwa królowa polskiego fast-fooda!
Zobaczcie także przepis na: Zapiekanka z boczkiem, serem pleśniowym i kukurydzą (kliknij)
Data publikacji: 12.08.2017 Aktualizacja 28.04.2022