Przepis na Makaron a la Carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami

Składniki
Opis wykonania

Przepis na makaron a la Carbonara to przepis na okiełznanie jesieni! Sycący makaron, suszone pomidory, warzywa i pyszny, aromatyczny boczek wędzony! To jest właśnie nasza rekomendacja na obiadowy przepis tej jesieni, który możesz przyrządzić w… 15 minut.

A jeśli szukasz oryginalnego przepisu na Spaghetti Carbonara to kliknij tu – Przepis

 

Data publikacji: 14.10.016

  • 1Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2Brokuł umyj, pokrój na różyczki, dodaj do makaronu na ostatnie 5 minut gotowania, odcedź razem z nim.
  • 3Na patelnię wylej 3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów i podsmaż na nim boczek wędzony w kostce.
  • 4Pomidory suszone posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do boczku.
  • 5Do boczku dodaj odcedzony makaron z brokułem, oregano, posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
  • 6Plastry boczku wędzonego zezłoć przez minutę na patelni. Podawaj na porcji makaronu.

Ten przepis przygotowała:

Dorota Wdowińska-Rozbicka

blogerka, Dorota Smakuje

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej docenia klasykę i prostotę.

Więcej moich przepisów

Boczkorada

Perfekcyjnie pokrojony boczek
Możesz kupić boczek wędzony w płacie, ale wygodniej będzie kupić pokrojony w perfekcyjnie równe plastry lub krojony w kostkę. Jeśli kiedyś kroiłeś lub kroiłaś boczek wędzony to docenisz konfekcjonowany boczek.