Przepis na omlet z boczkiem i pieczarkami

Składniki
Opis wykonania

Omlet to śniadaniowy klasyk, który świetnie sprawdza się zarówno w wydaniu na słodko, jak i wytrawnie. W tym ostatnim może stać się nawet pełnoprawnym daniem obiadowym. Zostajemy jednak dziś przy śniadaniu. Co zatem najlepiej sprawdza się omlecie? Jabłka z cynamonem, banany, truskawki, warzywa takie jak pomidory, szparagi lub szpinak (zobacz także Frittata ze szpinakiem) i wreszcie wędliny, jak np. szynka. My jednak gorrrąco polecamy przepis na omlet z boczkiem. Nie od dziś wiadomo, że jaja i boczek to doskonałe połączenie, prawdziwa harmonia smaków i zmysłów. Omlet z boczkiem tylko to potwierdza. Dorzuciliśmy jeszcze garść pieczarek i wyszło #śniadaniemistrzów.  Świetna dawka energii na początek dnia!

 

Przepis opublikowany 07.11.2020

  • 1pieczarki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni razem z plastrami boczku parzonego
  • 2w miseczce dobrze roztrzepujemy jaja z łyżką śmietany i łyżeczką oliwy z oliwek, doprawiamy pieprzem
  • 3na podsmażony boczek i pieczarki wylewamy masę jajeczną, rozprowadzamy ja równo i smażymy, aż stężeje, po czym powoli zawijamy omlet w rulon i jeszcze chwilę smażymy
  • 4omlet podajemy z sałatą skropioną oliwą, pomidorkami

Boczkorada

Jaki boczek do omleta?
Jeśli chodzi o formę, to marka Kaminiarz oferuje boczek w formie plastrów, kostki, słupka lub drobnych płatków (Boczek Sałatkowy Kaminiarz), a jeśli chodzi o rodzaj to powinien on być uzależniony od pozostałych dodatków. Nie chcieliśmy by boczek konkurował ze smakiem smażonych pieczarek, stąd zamiast boczku wędzonego wybraliśmy Boczek Parzony Plastry i … nie zawiedliśmy się!