Przepis na Spaghetti Carbonara z chrupiącym pieczonym boczkiem

Składniki
  • Makaron spaghetti

    - 400 g
  • Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ

    - 0,5 kg
  • Żółtko

    - 3 szt.
  • Jajko

    - 2 szt.
  • Tarty parmezan

    - 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki

    - 1/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek

    - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Przepis na Spaghetti Carbonara to przepis na danie wyjątkowe! 

Włoska kuchnia cieszy się popularnością na całym świecie. Uwielbiamy włoskie makarony, pizze, czy desery. Smak prawdziwej Italii ukryty jest w tradycyjnych recepturach. Choć często urozmaicany włoskie przepisy, wzbogacając je o ulubione dodatki, to by posmakować legendarnych smaków, wprost ze słonecznego Półwyspu Apenińskiego, skorzystaj z oryginalnej włoskiej receptury.

Spaghetti Carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich potraw. Przygotowując Carbonarę nie możemy pominąć boczku, który jest stałym składnikiem włoskiej kuchni, zwany tam pancettą! W naszej ocenie to właśnie boczek 🙂 jest w dużej mierze odpowiedzialny za niesłabnącą popularność Spaghetti Carbonara na całym świecie. Tu zastosowaliśmy boczek pieczony gorącym powietrzem – OIL-FREE– najnowszej technologii wypiekania boczku. Smacznego!

  • 1Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, aby był „al dente”.
  • 2W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek dosłownie przez chwilę.
  • 3W misce wymieszaj jajko, żółtka i tarty parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4Ugotowany makaron dodaj do boczku, wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut. Makaron z boczkiem dodaj do masy z jajek i sera, dokładnie wymieszaj.
  • 5Spaghetti carbonara posyp tartym parmezanem i świeżą natką pietruszki.

Boczkorada

Boczek do tradycyjnej carbonary
Unikatowa technologia pieczenia suchym, gorącym powietrzem sprawia, że Boczek Pieczony Sałatkowy KAMINIARZ idealnie pasuje m.in. do makaronów. Wyrazisty posmak pieczenia sprawia, że boczek w Carbonarze sprawdza się znakomicie. a dodatkowo skraca czas przygotowania dania. Wystarczy go tylko podgrzać na patelni.