Przepis na Tartę Flambee, czyli… alzacką pizzę?

Składniki
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka KAMINIARZ 180G

    - 1 opak.
  • cebula

    - 1 duża
  • śmietana 18%

    - 200ml
  • mąka pszenna

    - 200g
  • ser kozi

    - 100g
  • oliwa z oliwy

    - 1-2 łyżki
  • sól

    - 1/2 łyżeczki
  • pieprz

  • woda

    - 70 ml (ilość zależy od rodzaju mąki)
Opis wykonania

Idealny przepis na szybką kolację! „Tarta Flambee” (Flammekueche), tradycyjne alzackie danie w formie tarty, na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku i śmietany. Historycznie wypiekana w kamiennym piecu do pieczenia chleba. Flammekueche oznacza właśnie „pieczona w ogniu”. Tarta ta występuje również z różnymi, nawet egzotycznymi dodatkami, a ostateczny jej charakter ogranicza jedynie wyobraźnia kucharza. Jedliście? 🙂 Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie nawet podstawową wersję. Przepyszna! Pamiętajcie tylko by… nie żałować boczku! 🙂  Aha… choć najlepiej smakuje na ciepło, to nadaje się również, jako zimna przekąska!

 

Przepis opublikowany: 16.11.2020

  • 1200 g mąki łączymy z 70 ml wody i łyżką oliwy z oliwy, dodajemy sól
  • 2zagniatamy ciasto na gładką masę i formujemy cztery cieniutkie spody, jak do pizzy, po czym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • 3cebulę kroimy na małe części, a każdy kawałek ciasta smarujemy łyżką śmietany i posypujemy pieprzem, dodając pokrojoną cebulę, boczek wędzony i kawałki koziego sera
  • 4tartę pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, ciasto musi być chrupiące, a boki zarumienione

Boczkorada

Boczek to podstawa!
Podstawą „Tarty Flambee” (Flammekueche), jest boczek krojony w słupki. Dokładnie taki, jaki produkuje marka KAMINIARZ, i to zarówno w wersji parzonej, jak i wędzonej. My użyliśmy wędzonego boczku i… nie żałujemy!