Przepis na tradycyjną grochówkę!

Składniki
  • Boczek Wędzony Krojony KAMINIARZ 180g

    - 1 opak.
  • włoszczyzna

    - 1 paczka
  • groch łuskany w połówkach

    - 300g
  • kiełbasa wędzona

    - pęto
  • cebula

    - 1 szt.
  • ziemniaki

    - 5 dużych
  • liście laurowe

    - 4 szt.
  • majeranek suszony

    - 2 łyżki
  • sól i pieprz

  • olej roślinny

Opis wykonania

Tradycyjna grochówka to zupa, przez duże „Z”. Gęsta, aromatyczna i pożywna. Szturmowa potrawa w wojsku! To zupiszcze kochamy, jak Polska długa i szeroka. Jemy ją całorocznie, ale jesień i zima to na grochówkę najlepszy czas. Rozgrzewa i daje energię na długo. Prawdziwa grochówka zawsze robiona jest z udziałem boczku wędzonego, który zapewnia smak oraz sytość i energię na długo!  Przepis na tradycyjną grochówkę po prostu musicie wypróbować! To… rozkaz! 🙂

Aha, jeśli lubicie zupę grochową krem to przepis również znajdziecie u nas – kliknij: Przepis na zupę grochową krem.

 

Data publikacji: 06.11.2020

 

  • 1300g grochu zalej wodą i odstaw na całą noc, rano wymień wodę i mocz jeszcze kilka godzin
  • 2następnie groch wsyp do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem godzinę, do miękkości
  • 3w innym garnku umieść pokrojoną włoszczyznę, dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 20 minut, po czym dodaj ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę) i zagotuj kolejne 10/15 minut
  • 4w tym samym czasie podsmaż na oleju roślinnym cebulę, boczek wędzony oraz kiełbasę wędzoną (pociętą w kostkę lub plasterki), a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami
  • 5na koniec dodaj groch z wodą, w której był gotowany, dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem (kto lubi kminek lub inne przyprawy niech oczywiście dokłada) po czym gotuj, aż ziemniaki będą miękkie
  • 6a jak Wam zostanie boczku, to możecie jeszcze udekorować nim wierzch zupy :)
  • 7podawajcie z suchym chlebem

Boczkorada

PO CO KROIĆ, JAK MOŻNA NIE KROIĆ!
Z Boczkiem Wędzonym Krojonym marki Kaminiarz nie tracisz czasu na krojenie. Pocięty na idealne słupki gwarantuje ładną dekorację zupy! Jeśli chcesz boczek na wywar, to najlepszy będzie Boczek Wędzony Paski KAMINIARZ.