Składniki
-
Boczek Wędzony Plastry DK KAMINIARZ 95g
- 1 opak.
-
syrop klonowy
-
mąka pszenna
- 1 i ½ - 2 szklanki
-
mleko
- 1 i ½ szklanki
-
jajka
- 2 szt.
-
masło
- 2 i ½ - 3 łyżki
-
cukier trzcinowy
- 2 łyżki
-
proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
-
sól
- szczypta
Opis wykonania
Pancakes (pankejki) z syropem klonowym i boczkiem to kulinarna pocztówka Ameryki. Ten klasyczny już „american breakfast” świetnie sprawdza się także jako danie deserowe podczas leniwego rodzinnego popołudnia, czy na randce np. z okazji dnia Św. Walentego. Puszyste placuszki, polane słodziutkim syropem klonowym i kruchym chipsem bekonu, to bowiem połączenie niezwyczajne, i … niezwykłe. Naleśniki z syropem klonowym i boczkiem to dobra okazja by… cieszyć się po prostu chwilą. Czy to nie wystarczająca rekomendacja!
Data publikacji: 14.02.2018
-
1jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białka
-
2białko ubijamy na sztywną pianę, aby placki były bardziej pulchne od tradycyjnych naleśników
-
3mieszamy mąkę z żółtkiem i rozpuszczonym wcześniej masłem, następnie dodajemy mleko, ubite białka i pozostałe suche składniki
-
4całość mieszamy, by uzyskać jednolitą masę
-
5plastry boczku wędzonego grillujemy na suchej patelni, aż staną się rumiane i chrupiące
-
6drugą patelnie rozgrzewamy z łyżką masła
-
7placuszki uformowane w okrągły kształt niedużej średnicy, smażymy z każdej strony ok. 1 minuty
-
8placki podajemy przystrojone chipsami z boczku i polane syropem klonowym
Boczkorada
Perfekcja wymagana!
Boczek jako dodatek do deserów to tajemnica prawdziwych kulinarnych smakoszy! Kto raz spróbuje syropu klonowego ze smażonym boczkiem, będzie do tego wracał. A do pankejków najlepszy jest boczek wędzony w plastrach, pokrojony fabrycznie na perfekcyjne równe i cienkie plastry, dzięki czemu będzie się pięknie prezentował na placuszkach. Próba domowego krojenia płatu boczku skazana jest na niepowodzenie. Kto choć raz kroił wędzony boczek wiem o czym mówimy!